Tribina HKD-a “Napredak”: “Istine i zablude o euru i EU”

U organizaciji varaždinskog HKD “Napredak” u utorak, 13. ožujka s početkom od 12:15 sati u dvorani Katoličkog doma u Čakovcu održat će se tribina “Istine i zablude o euru i EU”. Na predavanju će najviše riječi biti o zabludama i istinama vezanim za ovo izuzetno važno pitanje europske i svjetske ekonomije kako bi se što bolje razumjeli ciljevi EU, funkcioniranje Eurozone i eura te sagledale slabe točke i razmotrili mogući potezi i mjere u cilju reafirmacije ovoga projekta.

Pokušat će se analizirati i razmotriti ključna teza političara da, ako ne uspije projekt euro, neće uspjeti ni projekt Europske unije. Na tribini će govoriti redoviti profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu prof.dr.sc. Ivan Lovrinović.

Udruživanje zemalja u Europsku uniju najveći je projekt 20. stoljeća u svijetu s temeljnim političkim ciljem uspostave mira na području Europe koja je povijesno gledano bila poprište mnogih krvavih ratova. U  kontekstu očuvanja mira kao vrhunskog ljudskog cilja ekonomska suradnja treba biti okosnica zajedničkog suživota i razvoja zemalja članica EU od koje će svi imati koristi i što bi trebalo rezultirati u rastu konkurentnosti i životnog standarda. To bi EU trebalo pozicionirati kao vodeću ekonomsku silu suvremenog svijeta.

Proces integriranja traje od završetka 2. Svjetskog rata, a još uvijek traje. Najteže je bilo provesti monetarnu integraciju pri kojoj se 17 zemalja članica EU odreklo svojih nacionalnih valuta kako bi u novom monetarnom sustavu “Eurozona” koristeći jedinstvenu valutu ostvarile dodatne koristi  na području trgovine i financija. Europska monetarna unija i euro počivaju na teoretskoj podlozi poznatoj pod nazivom “optimalno valutno područje”  koja ima precizne zahtjeve uspješnog funkcioniranja.

Danas se pokazuje da je provedba ovoga teorijskog koncepta bila praćena i određenim problemima koji ugrožavaju funkcioniranje pa i opstanak eura. Tribina se organizira povodom 90.-te obljetnice HKD “Napredak” iz Varaždina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije