Godina za pamćenje Petra Sabola: Sharpeye ponovno prvi

Najznačajniji uspjesi poznatog fotografa Petra Sabola iz Palovca ove godine su: Sony World Photography Organisation u travnju u top 10, francuski Grand Prix de Decouverte u Parizu gdje je fotografija primljena u Nacionalnu biblioteku – finalist i prvi u UAE na kraju godine. Osvojio je 41 medalju, 43 pohvale/diplome za 61 različiti rad i 554 prihvaćanja fotografija na natječajima.

FIAP- Federation Internationale de l’ Art Photographique ili Međunarodna federacija umjetničke fotografije utemeljena je davne 1946.godine i danas je krovna svjetska organizacija koja okuplja nacionalne fotosaveze i fotografe iz cijelog svijeta i promovira umjetničku fotografiju na najvišoj razini. 

Kako od samih početaka, pa tako i danas, diljem svijeta organiziraju se međunarodne izložbe, odnosno saloni fotografije koji moraju izboriti uvjete da bi se dobilo odobrenje FIAP-ovog patronata. Pravo na sudjelovanje na FIAP-ovim međunarodnim salonima fotografije imaju fotografi iz cijelog svijeta, uz ispunjavanje uvjeta koji su određeni sa strane organizatora samih izložbi u skladu s propisima samog FIAP-a.

Određene su teme, nagrade, te stručni žiri koji mora činiti najmanje 3 do 6 članova iz više različitih država. Svaki učesnik dobiva printani/CD katalog s popisom prihvaćenih i nagrađenih fotografija. Treba spomenuti da pravilnik ne dozvoljava prihvaćanje više od trećine ili četvrtine ukupno pristiglih fotografija čiji broj nerijetko biva i preko desetak tisuća pristiglih radova po jednom salonu.

Prihvaćene ili nagrađivane fotografije koje autor, odnosno fotograf ostvari prilikom sudjelovanja na FIAP međunarodnim izložbama računaju se i pribrojavaju za FIAP počasna zvanja koja je treba ispuniti kako je to uvjetovano pravilnikom. Prvo počasno zvanje je AFIAP (Artist FIAP-a) za koje treba imati preko 40 prihvaćanja, što čini barem 15 različitih fotografija u 8 različitih država svijeta. 

Sljedeće počasno zvanje EFIAP (Excellence FIAP ), zahtjeva preko 250 prihvaćanja, barem 50 različitih fotografija u 20 različitih zemalja i 30 salona. Petar Sabol Sharpeye se iz znatiželje i zabave, ali i za potvrdu svojih radova odlučio natjecati  upravo u svjetskom vrhu umjetničke fotografije. Tako je u zadnjih 10 mjeseci sudjelovao na ukupno 90 međunarodnih salona umjetničke fotografije i uspio steći uvjete za EFIAP počasno zvanje sa preko 500 prihvaćenih fotografija i ukupno 61 različitih radova. 

Između ostalog, top 20 njegovih fotografija su redovito nagrađivane i izlagane, a više od 40 prestižnih medalja s još 43 pohvala i diploma dodijeljene su mu redom iz Amerike, Austrije, Australije, Argentine, Belgije, Bugarske, BiH, Danske, Finske, Francuske, Hrvatske, Indije, Indonezije, Irske, Kanade, Makedonije, Slovenije, Srbije, Taiwana, Ukrajine i V. Britanije.

Osim golemog uspjeha na FIAP međunarodnim salonima fotografije, treba spomenuti da je planetarno poznata fotografija Petra Sabola pod nazivom ‘Natural abstract’ bila među finalistima na SONY World Photography Awards u Londonu  i na francuskom Grand Prix De Decouvertu je trajno primljena u Nacionalnu biblioteku u Parizu.

7th Emirates Photography Competition, odnosno sedmo izdanje fotografskog natjecanja Emirata pod nazivom ‘Cultural reflections’  slovi za jedno od najvećih fotografskih natjecanja pod FIAP (Federation Internationale de’l Art Photographique) patronatom i od samih je početaka izuzetno zanimljivo svim fotografima, bilo amaterima ili profesionalcima jer se osim trofeja i priznanja dodjeljuju i vrijedne novčane nagrade. 

Petar Sabol Sharpeye je između ostalih FIAP salona umjetničke fotografije odlučio prijaviti svoje radove i na Emirates Photography Competitionu (EPC) gdje je od ponuđenih tema bila i njegova omiljena tema gdje se već otprije specijalizirao,a to je MAKRO fotografija. Tako je i ovoga puta, fotografija pod nazivom ‘Natural abstract’ obišla svijet, ali na poseban način.

EPC je ogromno respektirana organizacija koja je na čelu sa Sheik Sultanom Bin Tahnoon Al Nahyanom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Abu Dhabiju organizirala svečanu dodjelu nagrada 18. prosinca 2012. u nacionalnom teatru. Svim nagrađenim sudionicima organiziran je besplatan avionski put u toplije krajeve, te 5-dnevni boravak u vrhunskom hotelu Crowne Plaza na Yas Islandu, koji je smješten na manje od 500m od poznate F1 staze Yas Marina Circuit. 

Petar Sabol Sharpeye na svečanoj dodjeli dobio je nagradu za 1. mjesto u kategoriji ‘MACRO’, te je nagrađen sa FIAP zlatnom medaljom, trofejom u znaku EPC-a, diplomom i na kraju krajeva s 5400 dolara novčane nagrade. Kako bogati  Arapi ne štede previše, svi najbolji fotografi  iz cijelog svijeta dobili su osim nagrada i lijepe poklone, termo šalicu sa njihovim logom, prsluk, polo majicu i prekrasnu knjigu i DVD koji sadrže sve nagrađene i prihvaćene fotografije.

Zanimljiv ostatak dana proveli su u razgledavanju Abu Dhabija i znamenitosti, kao i nezaboravnim izletima u sklopu programa kojeg su priredili gospoda iz UAE. Pobjednike sa ovog prestižnog natjecanja možete vidjeti na web stranici www.ephotoc.net.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije