Sveti Juraj na Bregu: Djeca u novu dvoranu tek na proljeće. I nikome ništa!

Sredina ožujka novi je rok do kojeg bi tvrtka Fenix iz Slavonskog Broda trebala dovršiti izgradnju školske sportske dvorane u općini Sveti Juraj na Bregu. To je gotovo dvostruko dulje od dogovorenog roka izgradnje! Četristotinjak učenika tako će još jednu zimu odraditi bez dvorane, a sve zbog zavlačenja izvođača radova koji se našao u financijskim problemima.

– Prema informacijama koje imamo, izvođač je ušao u predstečajnu nagodbu s dobavljačima kojima je ostao dužan za prijašnje radove. Produžio je bankarsku garanciju do 15. ožujka, i to sad novi rok do kojeg bi radovi trebali završiti – kaže načelnik Anđelko Nagrajsalović. Dosad je obavljeno oko 70 posto radova. Još nije postavljen pod u dvorani, nema fasade, a predstoji i vanjsko uređenje.

Dogradnja škole i izgradnja dvorane počela je 2. kolovoza 2011. godine, a rokom od godinu dana. Ugovorena vrijednost radova za 1940 četvornih metara je oko 12 milijuna kuna. Iza tvrtke Fenix vuku se repovi s priješnjih projekata, pa su tako mediji izvještavali o kooperantima kojima niisu plaćeni radove koje su obavili. Da će biti problema s odabranim izvođačem i prije početka radova upozorio je Josip Švenda, direktor tvrtke Team iz Čakovca, koji se također natjecao za radove. Na njegova se upozorenja tada gledalo kao na negodovanje jer posao nije dobio Team. Švenda ističe da je reagirao kako bi ukazao na moguće zloporabe.

– Odabrani ponuđač je ponudu sastavio protivno pravilima građevinske struke. Za pojedine radove nudio je cijenu 80 posto nižu od tržišnih vrijednosti – tvrdi Švenda. Ponuda je sastavljena u skladu sa zakonom, no u stvarnosti je, smatra, građevinski neizvediva. Kad se usporede ponude Fenixa i Teama, koji je od osam ponuđača završio na drugom mjestu, razlike su frapantne. Tako je Team za termotehničke instalacije ponudio milijun kuna, a Fenix svega 169.740. Slično je i za hidroizolaciju. Za elektroinstalacije Team je ponudio 890.559 kuna, a Fenix 159.900, za opremu za dvoranu Team 410.747, a Fenix 55.350 kuna! No, zato je Fenix bio dosta skuplji u početnim građevinskim i obrtničkim radovima, i od tuda razlika u konačnoj cijeni.

Na sjednici Županijske skupštine u četvrtak vijećnik MDS-a Željko Pavlic pitao je hoće li županija pokrenuti pitanje odgovornosti za kašnjenje i inicirati promjene uvjeta natječaja, kako problematične tvrtke ne bi mogle zloupotrebljavati sustav javne nabave.

– Najbolje je rješenje da ta tvrtka dovši radove jer je većinu posla naplatila. Tko će umjesto nje obaviti četiri milijuna vrijedne radove za jedan milijun kuna? Ta je tvrtka dobivala poslove na natječajima samo da može završiti one prijašnje. Na takava je način propao i GK Međimurje – kazao je župan Perhoč.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije