'Kritičko mišljenje je filozofija'

U GIMNAZIJI JOSIPA SLAVENSKOG Ugledni gosti održali četiri kratka predavanja o filozofiji

Svaki od četvero gostujućih filozofa u kratkom je izlaganju pokazao kako je i zašto filozofija relevantna i nezaobilazna za modernog čovjeka.

Varaždinski filozofski krug Hrvatskog filozofskog društva organizirao je u četvrtak, 13. veljače, u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec mali skup pod nazivom ‘Kritičko mišljenje je filozofija – četiri kratka predavanja o filozofiji danas’.

Na skupu su sudjelovali doc. dr. sc. Bruno Ćurko (Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu), predsjednik Hrvatskog filozofskog društva, prof. dr. sc. Hrvoje Jurić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), predsjednik Hrvatskog bioetičkog društva, dr. sc. Matija Mato Škerbić (Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu), tajnik Hrvatskog filozofskog društva i doc. dr. sc. Ivana Zagorac (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), glavna urednica časopisa za filozofiju odgoja ‘Metodički ogledi’ i predstojnica Katedre za filozofiju odgoja. 

– Skup je održan u knjižnici gimnazije i bio iznimno dobro posjećen. U potpuno ispunjenoj dvorani ugledni su gosti održali četiri kratka predavanja, nastojeći približiti maturantima i zainteresiranom auditoriju kako i gdje filozofija živi danas te kako je neizbježno za čovjeka da se ne bavi filozofijom odnosno promišljanjem sebe, smislenosti svog života i životnih vrijednosti, ali i pomoći koju filozofija pruža u svakodnevnom životu poput kritičkog promišljanja, argumentiranog razgovora, razboritog donošenja odluka i rješavanja životnih problema. S druge strane kurikularna reforma hrvatskog osnovnog i srednjeg školstva nazvana ‘Škola za život’ kao jednu od ključnih nakana ističe promicanje i(li) uvođenje kritičkog mišljenja. Zanimljivo, nigdje nije istaknuto da kritičko mišljenje dolazi iz filozofije, štoviše da jest – filozofija – rekli su organizatori.

Osim toga, iako se danas riječ ili pojam filozofija često rabi u negativnom smislu kao sinonim za bespotrebno i nekorisno kompliciranje odnosno dosađivanje, četvero je istaknutih filozofa srednje generacije pokazalo kako je stvar potpuno drugačija.

– Filozofija živi i pronalazi svoje značajno i istaknuto mjesto u modernom svijetu današnjice, štoviše postavlja pitanja i daje odgovore na ključna pitanja za čovjeka, a kurikularna je reforma  samo jedan od brojnih dokaza toga! – kažu.

Svaki od četvero gostujućih filozofa u kratkom je izlaganju pokazao kako je i zašto filozofija relevantna i nezaobilazna za modernog čovjeka.     

Naslovi su održanih predavanja sljedeći:

1. Filozofija heavy metal glazbe – dr. sc. Bruno Ćurko (Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu)

2. Etika i bioetika – dr. sc. Hrvoje Jurić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

3. Filozofija sporta – dr. sc. Matija Mato Škerbić (Fakultet Hrvatskih studija, Sveučilište u Zagrebu)

4. Filozofija emocija – dr. sc. Ivana Zagorac (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

O gostima ukratko:

Docent dr. sc. Bruno Ćurko je predsjednik Hrvatskog filozofskog društva zaposlen na splitskom Filozofskom fakultetu. Osnivač je Udruge Mala filozofija te pionir filozofije s djecom u Hrvatskoj s preko 1000 održanih radionica diljem države. Također, voditelj je hrvatske ekspedicije i član žirija Međunarodne filozofske olimpijade. Ćurko je autor knjige ‘Kritičko mišljenje u nastavi filozofije, logike i etike’ (2018.), dvaju udžbenika etike za srednje škole, urednik 4 zbornika te autor više od 30 znanstvenih radova, kao i priopćenja na preko 50 međunarodnih konferencija.

Redovni profesor dr. sc. Hrvoje Jurić predsjednik je Hrvatskog bioetičkog društva i pročelnik Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te glavni tajnik Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku. Objavio je veliki broj znanstvenih, stručnih i publicističkih radova u domaćim i inozemnim časopisima i zbornicima te četiri autorske knjige, a uredio je i tri znanstvena zbornika. Sudjelovao na mnogim znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Osim toga, Jurić je objavio pet zbirki pjesama, za koje je i nagrađivan.

Dr. sc. Matija Mato Škerbić znanstveni je suradnik na odsjeku za filozofiju Fakulteta Hrvatskih studija u Zagrebu, tajnik Hrvatskog filozofskog društva i predsjednik Varaždinskog filozofskog kruga te voditelj Znanstveno-istraživačkog odbora za bioetiku i sport pri Znanstvenom centru izvrsnosti za integrativnu bioetiku Republike Hrvatske. Škerbić je prvi doktor filozofije sporta na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Objavio je više od 20 radova u znanstvenim časopisima i sudjelovao na preko 40 međunarodnih konferencija.

Docent dr. sc. Ivana Zagorac, predstojnica je katedre za Filozofiju odgoja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te glavna urednica časopisa za filozofiju odgoja Metodički ogledi. Zagorac je jedna od najistaknutijih hrvatskih filozofkinja, te dobitnica prestižne Marie Curie. Autorica je preko 70 znanstvenih članaka u domaćim i inozemnim časopisima, urednica 3 zbornika i autorica knjige ‘Bioetički senzibilitet’ (2019), dok je svojim izlaganjima sudjelovala na preko 50 međunarodnih konferencija.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije