Vijesti / Društvo
Društvo
FOTO Međimursko proščenje: Centar Zagreba 24. godinu za redom Međimurje u malom
M.Ž.

stigao i milan bandić

FOTO Međimursko proščenje: Centar Zagreba 24. godinu za redom Međimurje u malom

U „Međimurskoj vulici“ mogli su se razgledati, degustirati i kupiti međimurski proizvodi poput međimurske gibanice, bučinog ulja, mesa 'z tiblice, vina, meda, brašna, zimnice, sira, cekera i svega najboljeg iz Međimurja

Zavičajno društvo Međimurje u glavni grad Hrvatske unijelo je dašak Međimurja. Tradicionalna manifestacija „Međimursko proščenje“ u nedjelju, 9. lipnja 2019. doživjela je svoje 24. izdanje.

Sveta misa koju je predvodio pater Antun Trstenjak u koncelebraciji svećenika iz Međimurja i Zagreba održana je u prepunoj zagrebačkoj prvostolnici, nakon čega se povorka na čelu sa Zrinskom gardom Čakovec preko Trga bana Jelačića uputila do parka Zrinjevac u „Međimursku vulicu“.

Povorci su se pridružili brojni stanovnici Zagreba koji vuku korijene iz Međimurja, ali i brojni prijatelji, no na „Međimursko proščenje“ autobusom je doputovalo i nekoliko skupina iz najsjevernije hrvatske županije, članovi Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije i sudionici projekta „Impuls za 54+“ predvođeni pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonjom Tošić-Grlač.

U „Međimurskoj vulici“ mogli su se razgledati, degustirati i kupiti međimurski proizvodi poput međimurske gibanice, bučinog ulja, mesa 'z tiblice, vina, meda, brašna, zimnice, sira, cekera i svega najboljeg iz Međimurja, a svoje je aktivnosti predstavila i Udruga studenata Međimurja, čiji je predsjednik Lovro Horvat bio voditelj programa manifestacije. V.d. predsjednica Zavičajnog društva Međimurje Branka Prišlić istaknula je kako je uz „Međimursku večerju“ i „Međimurski gospodarski forum“, „Međimursko proščenje“ najveća manifestacija kojom Međimurci u Zagrebu nastoje promovirati svoj rodni kraj, družiti se i prenositi vrijednosti svoga zavičaja. „Zavičajno društvo nastoji promovirati ono najbolje od Međimurja pa su tako Zagrepčanima i njihovim gostima ponuđeni proizvodi vrijednih međimurskih ruku.

Pripremili smo i bogat kulturno-zabavni program tako da možete uživati u međimurskim pjesmama koje izvode naši poznati glazbenici.“, kazala je Prišlić te prisutnima zaželjela dobru zabavu uz Mirka Švendu – Žigu, Bornu Šercara, Gorana i Andreu Šafarić, Etno duo Gogu i Željka te Martina Srpaka.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je simboliku mjesta na kojem je osmišljena „Međimurska vulica“. - Glasovita obitelj Zrinski obilježila je povijest Hrvatske, osobito Međimurja, stoga je ovaj trg koji nosi ime Nikole Šubića Zrinskog najbolje mjesto za predstavljanje djela međimurske tradicije - istaknuo je župan Posavec te promotorima Međimurja zahvalio što svoj kraj vjerno nose u srcu.

Budući da je Grad Zagreb i ove godine pokrovitelj, pozdrave je uputio gradonačelnik Milan Bandić. - Pozdravljam drage i vrijedne Međimurke i Međimurce u ime 800 tisuća Zagrepčana, među kojima je i 40 tisuća Međimuraca koji dugi niz godina pridonose društvenom, kulturnom i gospodarskom razvoju grada Zagreba, na čemu im od srca zahvaljujem - poručio je gradonačelnik Bandić.

V.d. predsjednica Branka Prišlić i predsjednik Izvršnog odbora Zavičajnog društva Međimurje Matija Kikelj najavili su kako su već započeli s pripremama jubilarnog 25. Međimurskog proščenja u Zagrebu koje je već postalo neizostavni dio bogate kulturne ponude glavnoga hrvatskog grada.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!