Prva subota za kasnu berbu

Rijetke su vinske godine poput 2011. ili 2012. u kojima tisuće sunčanih sati, visoko na sjeveru kontinenta, jamče izuzetne redovite berbe. Takva su ljeta prilika i za vina kojima se gradi dodatni prestiž na tržištu, a ostvaruju se kasnim, izbornim ili ledenim berbama brižljivo odabranih sorata na najboljim položajima.

Minule se subote, prve u mjesecu studenom, a prije nevremena najavljenog za početak drugoga tjedna, stvorila dobra prigoda za predikatnu berbu.

Oko devete jutarnje ure, a na ugodnih plus 15, na južne padine vinarije Jakopić u Orehovčaku, spustila se dobro raspoložena družina berača. Već nakon prvog stiska preše više od 100 eksla u sladoru mošta navijestilo je visoko očekivanje od kasne berbe.

Nakon “velikaškog” objeda, obitelj Jakopić i berači ostali su med trsjem Graševine, Rajnskog rizlinga i Pušipela do popodnevnih sati dok se nije ubrala i posljednja bobica iz vinogradskog opusa 2012.

Berba je okončana, vinogradi opustjeli, a osobita živost, strpljivost i umijeće stvaranja vina uselili u podrum. To je mjesto u kojem vinara Branimira i njegovu obitelj možemo sa sigurnošću zateći u bilo koji radni čas u slijedećih stotinjak dana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije