110 godina vinogradarstva obitelji jakopić

VINOGRADARSTVO JAKOPIĆ Črleno već proslavljeno, sada graševina zlatna se stvara

Ovih predbožićnih i prednovogodišnjih blagdana i svečanosti iz obiteljskog podruma na stolove i kupice diljem domovine Hrvatske i svijet odaslano je kvalitetno suho crveno vino pod nazivom Črleno

Ovih dana navšava se 110 godina od uspostave vinogradarstva, podrumarstva i vinarije Obitelji Jakopić u Železnoj Gori, točnije u Orehovčaku, koje danas suvereno vodi Branimir Jakopić najstariji sin Martina i Ane Jakopić koji su zasadili temelje modernijeg pristupa ovoj grani poljoprivrede.

Od 1908. godine stvorena su mnoga vina, koja vrhunac doživljavaju u novoj samostalnoj i nezavisnoj Hrvatskoj, kada Jakopićevi poput i drugih vinogradara i vinara mijenjaju odnos do posla kojeg obavljaju. Nastaju novi vinogradi zasađeni novim sortama trsova, grade se moderni podrumi, koristi se marketing i sve to rezultira pozicioniranjem Jakopićevih vina u sam hravtski vrh.

Ovih predbožićnih i prednovogodišnjih blagdana i svečanosti iz obiteljskog podruma na stolove i kupice diljem domovine Hrvatske i svijet odaslano je kvalitetno suho crveno vino pod nazivom Črleno koje čine sorte syrah, merlot i cabernet sauvignon. Vino božanstvenog mirisa, sakralne boje i rosne svježine sadrži 12,5 posto alkohola i prodaje se u litrenoj boci.

I dok Črleno putuje i radošću konzumente obdaruje u podrumu se događaju lijepe stvari. – Godina je bila zagonetna, procesi su ubrzani i mlada vina su već za konzumiranje, premda svi zna(te)mo kako je ožujak mjesec koji naša vina zaokružuje u željenu dimenziju.

Sve je pod nadzorom, pušipeli i silvanci se usklađuju, a novost našeg stvaranja vina trebala bi biti graševina. Ostavilo smo je određeno vrijeme u marceriranju tako da je mošt-vino poprimili zlatnu boju i bude li sve kako smo zamislili biti će to milenijska graševina, našeg vinarstva, kazao nam je Branimir, gledajući ‘visoku’ boju svoje graševine, a nama ostaje da doživimo trenutke kada poput kraljice izaže iz podruma na stolove i kupice gospodske. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije