FOTO: KUD Kotoriba svečano proslavio 40 godina aktivnog rada

>> FOTO: KUD Kotoriba svečano proslavio 40 godina aktivnog rada

Subota, 4. srpnja bit će upisana u bogatu škrinju KUD-a Kotoriba kao dan kada su proslavili 40 godina osnutka i aktivnog rada. Sve je započelo Svetom misom u župnoj crkvi koju je predvodio župnik vlč. Marinko Prstec.

Članovi su nakon misnog slavlja u povorci, pod svojom zastavom, krenuli prema Domu kulture gdje su mještanima te brojnim gostima prikazali program u kojem su sudjelovali mali i stariji folkloraši, tamburaši, recitatori i glumci, dok su gosti bili članovi Limene glazbe Belica. Slavljenički program je režirala iskusna iskusna voditeljica Dramske sekcije gospođa Anica Jauk.

O 40-godišnjem radu kotoripskog KUD-a govorio je dopredsjednik Vinko Horvat. – Što bi za čovjeka moglo značiti 40 godina života. Trebalo bi značiti da je od novorođenčeta stasao u zrelu osobu, osobu koja je u punoj umnoj i fizičkoj snazi – rekao je na početku. U njegovom referatu mogli smo čuti kako je ideja o formiranju KUD-a tinjala od 1937. godine kada je prekinut rad tadašnje Seljačke sloge, odnosno 60-tih godina prošloga stoljeća, a nakon prestanka rada vrlo uspješne Kazališne družine.

Kotoriba je sve te godine vapila za društvom koje će njegovati kulturu i njenu baštinu, a ideja o ponovnom pokretanju kulturnog amaterizma naišla je na plodno tlo 1975. godine kada je 26. ožujka formirano KUD-o Ivan Knez koje kasnije mijenja ime u KUD Kotoriba. Inicijator osnivanja i prvi predsjednik je bio Ljudevit Sabolić. Podršku su dobili od ondašnjih vlasti gdje se za njih zdušno zalagao Đuro Kolenić.

Prvi nastup imali su u 15. lipnja iste godine u Legradu kamo se išlo kamionom s ceradom po prašnjavom putu. Prvi domaći nastup bio je točno prije 40 godina, 4. srpnja 1975. godine pred 500-tinjak mještana. – Godine prolaze, imamo već i svoje prostore, bilježimo 30-tak nastupa godišnje što je rezultat nevjerojatnog elana članstva koje postaje sve kvalitetnije i sve prepoznatljivije u Međimurju, izvan njegovih granica, u Sloveniji –istaknuo je Horvat dodavši kako su godine prolazile u visokom ritmu i još većoj kvaliteti, a što je zasluga preko 700 ljudi koji je društvo pomoglo na različite načine. Svima njima Horvat se je javno zahvalio, ali i onima daleko od Kotoribe koji su im pružili ruku suradnje.

A kako dalje ?- Pred nama, sadašnjim i budućim aktivnim članovima široko je polje, a kroz to polje vodi utabana staza koja nas obvezuje na čuvanje baštine što ćemo činiti u toleranciji, razumijevanju, odgovorno i marljivo – poručio je Horvat.

Čestitara je bilo puno. Bili su tu Dejan Buvač, predsjednik Zajednice HKUU MŽ-e, član UO Hrvatskog Sabora kulture RH i izaslanik tajnika istoga tijela, načelnik općine Kotoribe i njegov zamjenik, Ljubomir Grgec i Roberto Ujlaki, predsjednik Općinskog vijeća Zoran Radmanić, predstavnici prijateljskih društava iz svih krajeva Međimurja…

Bila je to prilika da se članovim uruče društvene zahvalnice koje su podijelili predsjednik KUD-a Krunoslav Siladi i tajnica Sanja Radmanić, dok je Dejan Buvač podijelio diplome Hrvatskog Sabora kulture brončanog srebrnog i zlatnog sjaja, a samo društvo primilo je diplomu dijamantnog sjaja. Brojna publika uživala je u dvosatnom programu, a kućama su ih iz Doma kulture ispratili članovi Limene glazbe Belica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije