UZOR MNOGIM VATROGASCIMA

ZASLUŽENA MIROVINA Dragutin Horvat iz Ivanovca: ‘Ne žalim ni minute što sam postao vatrogasac!’

- To je posao koji od čovjeka zahtijeva predanost, veliko srce, čvrst karakter, ali i ‘jak’ želudac. Ne žalim ni sekunde što sam se odlučio prekvalificirati - rekao je Dugi

– S posljednjim danom 2018. godine, nakon 40 godina službe, u zasluženu mirovinu ispratili smo Dragutina Horvata – Dugog. Dugi, uživaj u zasluženoj mirovini! – stoji u objavi na Facebook stranici Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, čiji su članovi na Silvestrovo 2018. godine ugodno iznenadili ondašnjeg voditelja vatrogasnog odjeljenja te ga ispratili u zasluženu mirovinu.

Naime, točno na Staru godinu vatrogasci JVP Čakovec prigodno i dostojanstveno su obilježili 40 godina vatrogastva 60-godišnjeg Dragutina Horvata iz Ivanovca. Uz druženje, svirku Skandal benda i dobru zabavu, dugogodišnji vatrogasac pozdravio se s članovima postrojbe i ušetao u nešto bezbrižnije dane mirovine.

Mirnije dane donosi mu i činjenica da iza sebe ostavlja kvalitetan kadar mladih ljudi, spremnih na sve izazove koje ovaj posao donosi. Da dužnost vatrogasaca obuhvaća puno više od samog gašenja vatre, dobro zna Dugi, koji se prisjeća brojnih stresnih trenutaka u svojoj karijeri poput intervencija kod poplava, prometnih nesreća, potraga i ostalih vrsta spašavanja života.

Unatoč tome, naš sugovornik ne žali ni sekunde što je krajem 1978. godine autoelektričarsko odijelo prekvalifikacijom odlučio zamijeniti vatrogasnom uniformom.

– S radom sam počeo nedugo nakon što sam se prvi puta susreo s vatrogastvom te prošao nužnu edukaciju, a kako je u to vrijeme i postrojba bilježila prve godine postojanja slobodno mogu reći da smo zajedno rasli i učili. To je posao koji od čovjeka zahtijeva predanost, veliko srce, čvrst karakter, ali i ‘jak’ želudac. Plemenita nota i humanost pozitivne su strane posla, zbog kojih ne žalim ni sekunde što sam se odlučio prekvalificirati – rekao je Dugi.

Nakon šestomjesečne edukacije i učenja na tuđim i vlastitim greškama, savladao je zanimanje te počeo predavati osnove vatrogastva mladim početnicima. Tijekom više od 10 godina učiteljske pozicije za rad je pripremio velik broj vatrogasaca, koji se i danas prisjećaju njegovih primjera iz stvarnih situacija.

Pred kraj službe Dragutin je obnašao funkciju voditelja vatrogasnog odjeljenja, za koju ističe vrlo bitne karakteristike poput organiziranosti, brzog promišljanja i djelovanja, a posebno je naglasio važnost timskog rada.

– U teškim situacijama najbitnija je organiziranost i dobra komunikacija između vatrogasaca, jer svaka intervencija je baš poput lanca u kojem sve karike moraju biti ispravne. Da smo uspjeli postići kvalitetan timski rad, dokazuje i to što smo dvostruki državni prvaci, a 2009. na Vatrogasnoj olimpijadi osvojili smo i prvo mjesto u Europi.

Zahvaljujem svim vatrogascima postrojbe na dugogodišnjem surađivanju, kao i na predivnom oproštaju, kojeg ću zauvijek pamtiti – poručuje Dragutin Horvat, čiji su planovi za mirovinu druženje s obitelji i prijateljima, ali i pomaganje u raznim svagdašnjim poslovima, jer kako kaže, on je čovjek od akcije koji ne može biti samo na jednom mjestu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije