KUU “Zvon” iz Male Subotice na Festivalu “Sunca” u Makedoniji

Polugodišnji rad i djelovanje u 2012. godini  KUU “Zvon” zaokružila  je zanimljivim putovanjem i nastupima u Makedoniji, Ohridu i Strugi. Folkloraši i  tamburaši “Zvona”,  kao i njihovi simpatizeri,  ovih su se vrućih dana puni prelijepih i nezaboravnih dojmova vratili s putovanja iz poprilično udaljene Makedonije.

Od nekoliko ponuđenih festivala njegovatelji kulturne baštine iz Male Subotice odabrali su  baš Festival “Sunca” koji je tek u počecima i ne okuplja prevelik broj grupa te ne iziskuje svakodnevne nastupe, što sudionicima daje mogućnost, da uz prezentaciju svoje tradicije upoznaju i makedonsku kulturu, prošlost, ljepote krajolika, gostoljubivost, skromnost i jednostavnost makedonskog naroda.

Festival se održava od 4. do 9. srpnja i organizacijski je tako koncipiran da su nastupi u večernjim satima, a tijekom dana predviđeno je razgledavanje kulturno povijesnih spomenika, ali i za druženje i odmor. Svakako treba spomenuti gospodu Marjana Davčevskog i Dobrivoja Manasievića, članove festivalskog odbora, odnosno  menađere  folklora, koji su bili zaduženi za boravak Međimuraca u Ohridu.

“Zvonovci” su odradili dva nastupa po dvije koreografije međimurskih plesova. Prvi je nastup održan nakon mimohoda, na prepunim ulicama Ohrida, dok je drugi nastup održan ispred Doma kulture u Strugi, također nakon kraćeg mimohoda tim prekrasnim gradićem na izvoru Drima. Osim folkloraša iz Male Subotice na festivalu su sudjelovali i “Goranovci” – članovi studentskog folklornog ansambla iz Zagreba, nekoliko folklornih grupa iz Makedonije, Albanije i Bugarske. 

Nastupi su organizirani u večernjim satima pa su prijepodneva uglavnom iskorištena za razgledavanje Ohrida, nasljednika Lihnida, grada koji dvije tisuće i petsto godina neprekidno živi svoju povijest. Još iz antičkog doba do danas, na tlu ovog grada mijenjala su se civilizacijska dostignuća, popraćena usponima i padovima.

Ohrid je sve to nadživio i pod tim imenom nudi nam se i danas. Spomenut ćemo samo neke povijesne građevine koje su obišli: Ohridski amfiteatar, Samoilovu tvrđavu,  Plaošnik- prostor  na kojem su temelji najstarijeg univerziteta na Balkanu, St. Jovan Kaneo….

Od nekoliko  manastira koje su razgledali treba izdvojiti manastirski kompleks Sveti Naum, jedno od rijetkih svetišta u kojem od njegova formiranja do danas živi duhovna veza sa začetnicima slavenske kulture i pismenosti – Svetim Klimentom i Naumom, najodanijim sljedbenicima solunaca Konstantina Filozofa i Metoda. 

U taj se manastirski kompleks odlazi brodom, vožnja traje jedan sat jer je udaljen od Ohrida oko 30 km. Svakako ga treba razgledati, a nakon razgledavanja uživati i hladiti se u jezeru.  Sve preostalo slobodno vrijeme iskorišteno je za odmor na jezeru, druženje i nabavu suvenira za uspomenu na ovo gostovanje.

Kkao su im domaćini bili iz Skopja, ponudili su im da na povratku razgledaju i glavni grad Makedonije. Ostali su zadivljeni mnoštvom spomenika koje Makedonci grade u čast svojih velikana, ali i najobičnijih ljudi iz svakodnevnog života. Zapravo, u Skopju se još uvijek puno toga gradi, usprkos recesiji.

Za nekoliko godina, kada  sve te zgrade budu dovršene, Skopje će biti prekrasan grad koji treba doživjeti. U udruzi su uvjereni  da ovo nije bilo prvo i posljednje putovanje “Zvona” u Makedoniju jer se očekuje nastavak kulturne suradnje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije