Spektakl na nebu na početku 2017. večeras će biti još ljepši

Nakon što je vatromet zapalio prvu noć u ovoj godini i nebo je priredilo svoj prvi spektakl s poravnanjem Mjeseca, Venere i Marsa što se moglo vidjeti golim okom i iz Hrvatske.

Već u ponedjeljak navečer imat ćemo još bolju priliku, ali loše vrijeme u nekim bi krajevima moglo pokvariti užitak gledanja i fotografiranja ovog prizora. Jednu od takvih fotografija podijelio je i zagrebački fotograf Željko Jovanović na Facebook stranici Astronomskog društva Beskraj.

U sjeverozapadnim krajevima bit će najpovoljniji uvjeti, a pogled prema nebu uperite ubrzo nakon zalaska Sunca. Mjesečev srp vidi se nisko na jugozapadnom nebu, a iznad njega ćete kasnije vidjeti sjajnu Veneru koja dominira noćnim nebom i nešto dalje Mars na približno istoj dijagonali.

Kako će padati mrak, vidjet će se i veći dio Mjesečeva diska. S druge strane, jutarnjim nebom dominira Jupiter, prenosi EarthSky.

Venera će biti sjajna cijelog mjeseca, a najveću eloganciju imat će 12. siječnja, a slična sitaucija ponovit će se i početkom veljače kad će Mars i Venera izgledati još bliže u svom noćnom plesu, pišu 24sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije