Vijesti / Društvo
Društvo
ALOJZIJE KOŠIĆ jedan od najboljih maturanata čakovečke Gimnazije

ALOJZIJE KOŠIĆ jedan od najboljih maturanata čakovečke Gimnazije

Na prijemu kod međimurskog župana, kao jedan od četvorice maturanata čakovečkih srednjih škola bio je Alojzije Košić iz Krkanca pokraj Vidovca u Varaždinskoj županiji. On je jedan od njih koji je bio prvi u generaciji koji je ispit iz biologije na Državnoj maturi riješio 100%, jedini u Hrvatkoj.

Tko je mladić koji je izabrao čakovečku školu kao stepenicu svog daljnjeg obrazovanja?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Živim u Krkancu pokraj Vidovca s roditeljima, dva brata i dvije sestre. Drugo sam dijete u obitelji. Pohađao sam Osnovnu školu Vidovec. Bio dva puta na Državnom natjecanju iz biologije (2. mjesto iz istraživačkog rada: 'Međuovisnost načina skladištenja, klijavosti i prisutnosti mikotoksina zearalenona u kukuruzu (Zea mays L.)' te 3. mjesto iz znanja u trećem razredu srednje škole) te na državnoj smotri LiDraNo. Ove godine mi je dodijeljena američka stipendija, a upisao sam Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci.

Zbog čega si na kraju osmoškolskog obrazovanja odabrao gimnazijsko usmjerenje i to upravo u Čakovcu?

- Nakon osnovne škole izabrao sam Gimnaziju Josipa Slavenskog Čakovec jer je svake godine među najboljim školama na maturi, a i ima odlične uspjehe na natjecanjima. Izabrao sam opći smjer jer daje najširi spektar znanja.

Koliko su se u tome ispunila Tvoja očekivanja?

- Gimnazija je potpuno ispunila moja očekivanja. Odnos profesora i učenika je na visokoj razini. Pristupaju prema nama ne kao neki autoriteti, već kao mentori. Isto tako, mislim da mi je Gimnazija dala dovoljno znanja za fakultet.

Kako objašnjavaš svoj uspjeh?

- Najviše sam se koncentrirao na ispite izbornog dijela Državne mature, odnosno na pripremu ispita kemije, biologije i fizike. Iz kemije i fizike sam dobio četvorku, a iz biologije peticu.

Koliko si truda u to uložio?

- U četvrtom razredu sam pohađao izbornu nastavu iz fizike na kojoj smo ponavljali gradivo prethodna tri razreda. Slične pripreme imali smo i iz kemije. Što se tiče biologije, svake sam se godine s profesoricom Tanjom Šalamon pripremao za natjecanja što je ujedno bio i način pripreme za maturu. Nakon svega toga dovoljno je bilo pročitati skriptu za pripremu ispita. Općenito, mislim da je najbitniji redoviti rad tokom sva četiri razreda srednje škole.

Na kojim si projektima sudjelovao tijekom srednjoškolskog obrazovanja?

- Sudjelovao sam u radu Vijeća učenika Gimnazije tokom sve četiri godine te sam bio član užeg organizacijskog odbora Sajma dobrote. U trećem sam razredu bio i potpredsjednik Vijeća.  Van škole sam sudjelovao i na Ljetnoj školi znanosti u Požegi koja se održava na engleskom jeziku na projektu genomike u medicini pod mentorstvom doktorantice na britanskom Imperial Collegeu Dunjom Vučenović.

Na Ljetnoj školi sam bio upoznat i s radom Istraživačke stanice Petnica u Srbiji na čijim sam programima sudjelovao četiri puta što mi je dodatno pomoglo u odluci pri odabiru fakulteta. Pri odlasku na programe IS Petnica imao sam veliku podršku profesora te ravnateljice gospođe Tee Dragić Runjak i voditelja programa gospodina Nikole Božića.

Kakav Ti je bio prosjek ocjena na kraju svake školske godine?

- Svaki sam razred prošao s odličnim uspjehom.

Koliko je u Tvoj uspjeh ugrađen trud Tvojih profesora, a koliko osobni?

- Profesori svima daju jednaku šansu, no o angažmanu učenika ovisi uspjeh. 

Koliko si se dnevno posvećivao knjizi?

- Svaki sam dan riješio zadaću i eventualno ponovio gradivo predmeta koji smo imali idući dan. Prije ispita sam učio nešto više.

Upisao si medicinu. Da li je to planirano?

Da. Iako sam se tokom gimnazijskog obrazovanja dvoumio između studija molekularne biologije na PMF-u te medicine u Rijeci, medicina je ipak prevagnula.

Studentske želje i planovi?

- Volio bih nastaviti s odličnim uspjehom i na fakultetu te se uključiti u što više projekata. Isto tako, volio bih otići i na koju razmjenu studenata.

Kasniji planovi?

- Nakon fakulteta čeka me specijalizacija. Trenutno me najviše zanima onkologija, no vjerojatno je da će se moji planovi o svemu tome tokom fakulteta promijeniti jer ću upoznati još neka područja medicine.

Poruka onima koji sjede u gimnazijskim klupama…

- Želio bih im poručiti da se najviše koncentriraju na predmete koje će pisati na maturi te iskoriste sve pripreme koje škola organizira preko izbornih predmeta. Na taj način će najbolje procijeniti svoje znanje te vidjeti koliko im vremena treba za pripremu ispita. Neka više uživaju u trenucima koje provode u Gimnaziji jer će im kasnije sigurno faliti.

Što reći za kraj ? Naš portal želi ostvarenje svih njegovih želja. Sudeći po dosadašnjim rezultatima rada, ambicioznosti, ne dvojimo da Alojzije u svemu tome neće uspjeti.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!