Mama Tina (34): Klincima je najvažnije da se mama i tata vole

– Kad me uhvati kriza, nazovem kumu i ona me u trenu utješi. Izjadamo se jedna drugoj i ohrabrimo. Nisu potrebna neka duga objašnjavanja jer tko bi bolje od majke sedmero djece razumio majku osmero djece? – smije se Mirjana Dukić (34) iz Mihovljana, koja ne zna kako nahvaliti svoju kumu i vršnjakinju Tinu Petković iz susjednog Šenkovca.

Dvije mlade žene na rodiljskom su dopustu. Mirjana je liječnica, a Tina profesorica filozofije i religijskih znanosti. Mirjanin suprug Ivica (38), rodom Splićanin, također je liječnik, a Tinin Saša (37) računalni programer. Dvjema obiteljima, osim kumstva, zajedničko je i brojno potomstvo – Petkovići  imaju sedmero, a Dukići osmero djece! I da, obje su obitelji dio neformalnog kluba roditelja 3+, koji okuplja dvadesetak obitelji iz Čakovca i okolice, koje se posjećuju i druže, roštiljaju i razmjenjuju savjete o roditeljstvu.

– Druženja su počela sasvim slučajno. Nas nekoliko mama koje smo čekale treće dijete zajedno se našlo u crkvi na molitvi za sretan porođaj. Povezale smo se i nastavile obiteljske molitve za vrijeme adventa i korizme.

Danas smo svi prijatelji – dodaje Tina dok u naručju drži šestomjesečnog Frana Ivana, najmlađeg člana obitelji. Ona i Saša hodali su četiri godine, a kad su se vjenčali, pao je dogovor da imaju barem petero djece.

– Kako su djeca dolazila, vidjeli smo kakav je to blagoslov biti roditelj, pa smo, eto, došli i do sedmog djeteta. Živimo skromno, klinci nemaju mobitele i ne idu na baš sve izvanškolske aktivnosti. Često razgovaramo o tome da im ne možemo kupiti sve što požele, da je najvažnije što smo svi sretni, da se mama i tata vole i slažu. Pogledajte samo koliko se bogatih rastaje. Novac nije uvjet za sreću. Učimo djecu da cijene to što imaju – kaže Tina. Priznaje da je bilo i dana kad su bili u financijskim problemima, no uvijek bi se našao neki izlaz.

– Lani smo zahvaljujući jednom svećeniku bili deset dana na moru, a platili smo samo put i 200 kuna za struju i vodu. U apartman ili hotel nas devetero ne bi moglo jer bi nas to stajalo najmanje 8000 kuna. Ali evo, uz Božju pomoć i Petkovići su bili na moru, i to jeftino! – smije se. Kuću u kojoj žive na korištenje su im dali roditelji pa nisu morali uzimati kredit za kućenje. Imaju svoj povrtnjak pa se i tu nešto uštedi.

– Ne bojimo se. Pravi vjernik se vidi dok se nema, a ne dok se ima. Bog nas uvijek nečim iznenadi. Sad je u našoj obitelji hit molitva za rabljeni automobil s devet sjedala pa da cijela obitelj Petković može u grad ili na neko putovanje – otkriva veselo Tina koja će s djecom ostati doma dok Fran Ivan ne napuni tri godine. Dukići su također na jednoj plaći. Ivica je želio biti veliki specijalist u nekoj klinici, a sad, veli, uživa kao liječnik u maloj seoskoj ordinaciji. – Nije mi žao. Dječji smijeh je nešto najljepše što čovjek može doživjeti – dodaje. U odgoju djece paze da ne sjede satima na Facebooku ili za igricama. Druženja s drugim obiteljima jako su im važna.

– Teško je danas pronaći prave prijatelje koji nisu licemjerni, koji su iskreni i uvijek spremni pomoći – ističe Tina. U klubu je i mlada obitelj Krznarić iz Šenkovca. Sandra i Zlatko u siječnju su krstili peto dijete, malog Lea. Zlatko je bivši vrsni sportaš, vozač speedwaya. Danas vozi kamione. On i Sandra priželjkivali su veliku obitelj.

– To nam se i ostvarilo. Sretni smo, i to je najvažnije. Novca će se uvijek naći – vele. Prema podacima iz popisa stanovništva iz 2001. godine, u Hrvatskoj troje ili više djece ima svega deset posto bračnih parova s djecom. Najviše ih je s jednim djetetom, čak 46 posto. Čekaju se podaci popisa iz 2011.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije