VAŽNO

AKTUALNO Ukinuta diskriminacija profesionalnih vozača dijabetičara

Novi Pravilnik koji ukida diskriminaciju profesionalnih vozača dijabetičara ovisnih o inzulinu stupa na snagu 8. svibnja i time se Hrvatska uskladila s praksom većine zemalja Europske unije

Profesionalni vozači dijabetičari, po starom Pravilniku, gubili su pravo na rad u struci, a oduzimanje vozačke dozvole događalo se neovisno o kvaliteti regulacije dijabetesa i mišljenju dijabetologa.

Prema novom Pravilniku ako je profesionalni vozač na 4 i više injekcija inzulina morat će koristiti moderne uređaje za mjerenje glukoze s alarmima, objašnjava Davor Skeledžija iz Zagrebačkog dijabetičkog društva:

– Cijela dijabetička zajednica se angažirala zajedno sa stručnim društvima da se stvar ispravi. Ako je osoba na 4 i više inzulina ona mora imati senzore za kontinuirano mjerenje glukoze koje bez doplate osigurava Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. To je benefit za sve, za osobe s dijabetesom, za obitelj, za zajednicu vozača. Htio bih se zahvaliti Ministarstvu zdravstva i HZZO-u, piše HRT.

Svi koji žele biti profesionalni vozači, a osobe su s dijabetesom tipa 1 ili 2 ovisnim o inzulinu, morat će obaviti liječnički pregled:

– Trebat će potvrdu dijabetologa koji dobro poznaje pacijenta, jer se oni redovito kontroliraju. S tim papirom odlazi na pregled medicine rada i ako zadovolji uvjete, dobit će pravo na profesionalnu vozačku dozvolu. To pravo će morati produžiti svake tri godine, napominje Skeledžija.

Odluka stupa na snagu 8. svibnja, a njome se priznaje sposobnost osoba s dijabetesom za obavljanje profesionalnih zadataka i šalje važna poruka o inkluziji i pravednosti u našem društvu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije