Policajci će posjećivati djecu u Osnovnoj školi Kuršanec

– Želimo da građani shvate da je policajac njihov prijatelj i da je tu radi njih – poručio je Evelin Tonković, zamjenik ministra unutarnjih poslova na predstavljanju preventivnog programa “Imam izbor”, koji će se od iduće školske godine, prvi put u Hrvatskoj, provoditi u Osnovnoj školi Kuršanec, u kojoj je veći broj učenika romske nacionalnosti.

Kako ističu u MUP-u, cilj je programa jačanje primarne prevencije vršnjačkog nasilja i vandalizma, nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, rizičnih i društveno neprihvatljivih ponašanja djece i mladih, zlouporabe droga i ostalih sredstava ovisnosti, smanjivanje rizika od trgovanja i krijumčarenja ljudi te jačanje prometne kulture.

– Projekt uključuje i osnaživanje socijalne uključenosti Roma u društvenu zajednicu na regionalnoj razini, s naglaskom na dijalog i poštivanje kulturoloških sličnosti i različitosti kroz kulturu tolerancije, nenasilja i nediskriminacije.

Ovim projektom djeci će se pokazati koja je uloga policije koja doprinosi sigurnosti zajednice – objašnjavaju u MUP-u. Zadovoljstvo projektom izrazio je i saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

S učenicima će tijekom školske godine raditi predstavnici policije, nevladine organizacije, UN-a i Crvenog križa. Uz ostalo, podučavat će ih o pravilima ponašanju u prometu te kako reći ne nasilju, kriminalu, alkoholu i drogama. Jedna od tema bit će i trafficking, trgovanje ljudima. Pokaže li dobre rezultate, projekt će se proširiti i na druge škole.

Župan Međimurske županije Ivica Prehoč u svom govoru istaknuo je kako poštivanje kulturoloških sličnosti i različitosti u ponašanju osnovnoškolaca doprinosi većoj toleranciji i međusobnom uvažavanju među mladima.


Po svojim linijama rada projekt su predstavili budući izvođači:

Marijan Podrug iz Policijske uprave zagrebačke i Tomislav Oletić kontakt policajac Policijske uprave međimurske – “Policajac-prijatelj i pomagač”

Zlatko Koštić iz Ravnateljstva policije i Selma Golubović iz Crvenog križa – “U dućanu gdje se trguje ljudima ja ne kupujem”

Tamara Karaica iz UNDP-a – “Za nasilje nema opravdanja”

Željko Petković iz Ravnateljstva policije – “Reci ne drogama”

Zdenko Mindum iz Ravnateljstva policije – “Slični, a različiti”

Mislav Mandir iz Status-M i Vjekoslav Hegedušić iz Specijalne jedinice policije – “Budi muško mijenjaj pravila”

Viktor Forjan iz Policijske uprave zagrebačke i Damir Jalšovec, motorist iz Policijske uprave međimurske – “Poštujte naše znakove”

Ani Franičević iz Uprave za EU integracije – Likovno-glazbena radionica – Imam izbor”

Nikša Jelovčić iz Ureda glavnog ravnatelja policije – “Život na Policijskoj akademiji”

– te Sandra Veber, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije – “Sajam mogućnosti”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije