REAGIRANJE

GORNJI MIHALJEVEC Traže li odgojiteljice plaće od 1.700,00€ neto?

Reagiranje na članak objavljen u Listu Međimurje i na portalu emedjimurje 17.4.2024.

Udruga SIDRO – odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću, obratila nam se u svojstvu najveće strukovne udruge u Hrvatskoj, koja okuplja više od 25.000 korisnika i koja, osim zaštite prava djece u predškolskim ustanovama, djeluje i u području zaštite prava odgojitelja i drugih zaposlenika dječjih vrtića, sve kako bi reagirali na izjave iznesene na općinskom vijeću Općine Gornji Mihaljevec, a objavljene ovdje: 

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

Sovice iz Gornjeg Mihaljevca

Odgojiteljice dječjeg vrtića Sovice iz Gornjeg Mihaljevca uputile su molbu općinskim vijećnicima Gornjeg Mihaljevca kojim traže donošenje Pravilnika o plaćama, odnosno povećanje plaća u skladu sa zakonskim propisima koji uređuju plaće zaposlenih u dječjim vrtićima u Republici Hrvatskoj.

Samo Ministarstvo znanosti i obrazovanja na naš upit, upućen od Inicijative udruga i sindikata o propisima koji uređuju plaće zaposlenih u dječjim vrtićima, odgovorilo je sljedeće:

„Dakle, sredstva za plaće radnika u dječjem vrtiću čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave osiguravaju se u proračunu jedinica lokalne samouprave, odnosno u proračunu gradova i općina, a obračun plaća radnika u dječjem vrtiću radi se temeljem odredaba Zakona o radu i Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju te Kolektivnog ugovora ako je potpisan između osnivača i sindikata, odnosno temeljem Pravilnika o plaćama, naknadama plaće i drugim materijalnim pravima radnika zaposlenih u dječjem vrtiću, pri čemu osnovica i koeficijent za izračun plaće radnika u dječjem vrtiću ne može biti niža od osnovice i koeficijenata za izračun plaće radnika u djelatnosti osnovnog školstva.“

Sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja sastavni je dio obrazovnog sustava u Republici Hrvatskoj, odnosno njegova prva stepenica i kao takva se svojom svrhom, ali i materijalnim pravima veže i za osnovno školstvo. Člankom 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju propisano je da se na utvrđivanje i obračun plaća, naknada i drugih prihoda radnika dječjih vrtića, koji su u vlasništvu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ili Republike Hrvatske, primjenjuju propisi kojima se uređuju plaće, naknade i drugi prihodi javnih službenika i namještenika zaposlenih u osnovnom školstvu, ako su ti propisi povoljniji za radnike.

Zakonom propisana prava

Stoga, neupitno je da odgojiteljice dječjeg vrtića Sovice potražuju svoja zakonom propisana prava. Ta se prava temelje na propisima koji uređuju prava zaposlenih u osnovnim školama, a uzmemo li za primjer učitelje koji su u školama isto što i odgojitelji u dječjim vrtićima – nositelji odgojno obrazovnih procesa – tada govorimo upravo o bruto osnovici od 947,18 eura i koeficijentu složenosti poslova 2,01. To nije nešto što bi, kako se u tekstu ističe, odgojiteljice željele, već je nešto što je propisano Zakonom, potvrđeno od Ministarstva znanosti i obrazovanja, i na razini države već se primjenjuje u mnogim vrtićima.

Načelnika pozivamo da, kao osoba koja na lokalnoj razini predstavlja donositelje odluka i vlast, pokuša ispravno izračunati visinu materijalnih prava svojih zaposlenika, umjesto da pred vijećnike i javnost izlazi s netočnim podacima o visini neto plaće. Umnoškom ove zakonom određene osnovice i ovoga zakonom određenog koeficijenta kad je riječ o odgojiteljima, ne može se dobiti iznos koji načelnik ističe, a koji bi valjda imao zastrašiti vijećnike i javnost, jer…zaboga, kako bi ”tete” u vrtićima mogle imati tako visoke plaće?! Ne, odgojiteljice prema onom što im pripada, ne bi imale neto plaću niti 1.400, niti 1.600, još manje 1.700 eura. Odgojiteljice bi imale plaću točno kakvu imaju i učitelji u osnovnim školama, što je jedino zakonito, ali i prilično daleko od načelnikovih tvrdnji kako je riječ o ”čak do 1.700 eura neto”.

Neprihvatljiv je odgovor načelnika Gorana Lovreca kojim pokazuje kako nije upoznat s temeljnim zakonima Republike Hrvatske, a koji uređuju sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, od onih koji uređuju materijalna prava pa do onih koji uređuju satnicu rada odgojitelja.

Zaposleno 8 odgojiteljica na 73 djeteta

Načelnik Lovrec tvrdi da odgojiteljice rade 6 sati dnevno, potpuno negirajući činjenicu da je člankom 29. Državnog pedagoškog standarda propisano da su odgojitelji obvezni u neposrednom odgojno-obrazovnom radu s djetetom i skupinom djece provesti 27,5 radnih sati tjedno, a ostale poslove u sklopu satnice do punoga radnog vremena. Ostali poslovi odgojitelja obuhvaćaju planiranje, programiranje i vrednovanje rada, pripremu prostora i poticaja, suradnju i savjetodavni rad s roditeljima i ostalima te poslove stručnog usavršavanja. Točnije, to znači da su odgojitelji u neposrednom radu u skupini s djecom dnevno dužni provesti 5,5 sati, a vrijeme do pune satnice od ukupno 8 sati pripada u ostale poslove koje odgojitelj nije dužan odraditi unutar ustanove. Odgojitelji rade 40 sati tjedno i moraju raditi onako kako to propisuju zakonske odredbe, a ne kako se dosjeti osnivač.

Indikativno je i  potpuno je neprihvatljivo i to što načelnik naziva visokoobrazovane odgojitelje „tetama“, u vrijeme kada su naši odgojitelji među najobrazovanijima u Europi, a naš rani i predškolski odgoj i obrazovanje na visokoj razini kvalitete. To je još jedan pokazatelj neupućenosti u iznimno važan posao odgojitelja – odgoja i obrazovanja budućih građana našeg društva. Neznanje možemo razumjeti, no grubost i omalovažavanje naše struke ne. Gospodinu načelniku na promišljanje… što bi se dogodilo da te ”tete” u vrtićima jednostavno prestanu raditi svoj posao, a nema ih tko zamijeniti? Kad su tako malo važne i vrijedne, zašto ih ne pustite da odu raditi u općine koje ih, kako načelnik kaže, ”vabe za 100 eura veću plaću”?

Podsjetimo načelnika i to da je upravo za fiskalnu održivost, usklađivanje plaća i sprječavanje povećanja cijene u dijelu sufinanciranja od strane roditelja, općina Gornji Mihaljevec za pedagošku godinu 2023./2024. iz državnog proračuna dobila 80.642,00 eura, odnosno 6.720,00 eura mjesečno. Vrtić pohađa 73 djeteta, u četiri skupine, zaposleno je 8 odgojiteljica, koje nemaju plaću u skladu s odredbama Zakona. Nije li vrijeme da se objasni kako se troše sredstva iz državnog proračuna namijenjena upravo plaćama zaposlenih i zadržavanju cijene vrtića za roditelje, ako se ne troše na ono za što su namijenjena?

Udruga SIDRO – odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću   

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije