spremite se

PROGNOZA ZA LJETO Imat ćemo puno veći problem od vrućina!

Početak travnja donio je velike vremenske oscilacije i prave ljetne temperature

Da neobično toplo vrijeme u travnju nije razlog za slavlje, već i za brigu, povlači pitanje koje postavljaju mnogi laici, ali i stručnjaci – ako u travnju živa na termometru pokazuje skoro trideset stupnjeva, kakve li nas temperature očekuju na ljeto, piše Jutarnji list

Ljeto u travnju nije pretjerano iznenadilo stručnjake, još je početak ove godine nagovijestio da će 2024. obarati toplinske rekorde.

Klimatologinja i profesorica Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Ana Vuković Vimić rekla je za NIN da će tijekom travnja i dalje biti vruće.

– Cijeli idući tjedan bit će topliji u odnosu na prosjek za ovaj mjesec. Teško je precizno prognozirati kakvo će ljeto biti, ali jasno je da će ovo proljeće biti toplije nego inače – objašnjava profesorica i skreće pažnju na to da visoke temperature same po sebi nisu opasne koliko suša koja ih može pratiti.

– Opasno je što će se zimska suša nastaviti i u proljeće. Očekuje se da će suša potrajati, a ako se nastavi do ljeta može izazvati ozbiljne probleme u vodoopskrbi, kako u poljoprivredi, tako i u drugim rizičnim područjima – upozorava Vuković Vimić, a podaci već ukazuju na to da je suša vjerojatna.

– Ovo je, zapravo, razdoblje kada bi padavine i otapanje snijega trebalo snabdijevati zemljište vodom, a to je izostalo. Shodno tome za očekivati je da razdoblje u kojem ionako ima manje vode bude dodatno pod rizikom od suše jer je zemlja već vrlo suha, kaže klimatologinja.

Ističe značaj klimatskih promjena i činjenicu da je uočljivo da se prosjek temperatura mijenja: – Zima je bila toplija nego ranije, proljeće također, a prve preciznije procjene za ljeto se očekuju uskoro i očekivano je da će se trend nastaviti – zaključuje profesorica.

U nastavku pogledajte detaljnu prognozu za ljeto 2024. godine po mjesecima.

Prognoza za travanj

Srednja minimalna temperatura u travnju imat će vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost biti viša za 0.5ºC do 1.5ºC u odnosu na višegodišnji prosjek.

Prognoza za svibanj

Srednja minimalna temperatura zraka u svibnju imat će vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost biti viša za 0.5ºC do 1.0ºC u odnosu na višegodišnji prosjek.

Prognoza za lipanj

Srednja minimalna temperatura zraka u lipnju imat će vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost biti viša za oko 0.6ºC u odnosu na višegodišnji prosjek.

Prognoza za srpanj

Srednja minimalna temperatura zraka u srpnju imat će vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost biti viša za oko 1.0ºC u odnosu na višegodišnji prosjek.

Prognoza za kolovoz

Srednja minimalna temperatura zraka u kolovozu imat će vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost biti viša za oko 0.6ºC u odnosu na višegodišnji prosjek. Također, predviša se i jako malo kiše.

Prognoza za rujan

Srednja minimalna temperatura zraka u rujnu imat će vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost biti viša za oko 0.7ºC u odnosu na višegodišnji prosjek. Očekujte nastvak kasnog ljeta i u rujnu, navodi Jutarnji list.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije