ŽUPANIJSKA BOLNICA

LIJEPE VIJESTI Čakovečka bolnica prva u Hrvatskoj ušla u sustav certificiranja vezanog uz standard zdravih obroka

Županijska bolnica Čakovec, prva je u Hrvatskoj, ušla u sustav certificiranja vezanog uz standard zdravih obroka - Healthy Meal Standard, s ciljem poboljšanja kvalitete prehrane pacijenata na odjelu rodilišta i ginekologije

Nakon uspješne implementacije Županijskoj bolnici Čakovec dodijeljen je i certifikat od jedine ovlaštene međunarodne certifikacijske i verifikacijske kuće Bureau Veritas Croatia koji traje 3 godine.

Implementaciju je provela tvrtka RED FORK koja je ujedno i vlasnik norme Healthy Meal Standard u timu stručnjaka koje su predvodili Diana Gluhak Spajić, magistra nutricionizma i Branimir Spajić, direktor tvrtke i stručnjak za analizu objekata.

Tvrtka RED FORK osnovana je 2016.godine i od tad je lider na tržištu u području primjene nutricionizma u javne institucije poput škola, vrtića, hotela i bolnica kroz normu Healthy Meal Standard.

Uključeni su u projekte zaštite okoliša putem prilagodbe kuhanja, edukacije i stvaranje novih vrijednosti putem istraživanja i razvoja.

Implementacija za Županijsku bolnicu Čakovec trajala je nekoliko mjeseci a uključivala je primarno analizu objekta i trenutnog prehrambenog sustava, edukaciju osoblja, prilagodbu prehrambenog procesa, identifikaciju rizike i prilika, te usklađivanje s međunarodnim i nacionalnim zakonima i pravilnicima te izradu knjige jelovnike i normativa.

Sustav upravljanja kategorijama prehrane Healthy Meal Standard (HMS) je međunarodna norma koja osigurava ustanovama u obrazovanju poput škola i vrtića, zdravstvu, socijalnim ustanovama, hotelima i restoranima da ponude hranu za posebne prehrambene potrebe u sigurnom i pouzdanom okruženju za korisnika. Healthy Meal Standard je međunarodna norma koja se certificira zaštićenim jamstvenim žigom, obnovljivog svake tri godine.Healthy Meal Standard je norma koja bolnici pomaže:

• Boljoj organizaciji sustava prehrane
• Razvoju proizvoda i usluga
• Optimizaciji troškova
• Usklađivanju dokumentacije sa zakonskim zahtjevima
• Izradi jelovnika i normativa za posebne prehrambene potrebe

Ravnatelj Šegović naglašava da kontinuirano i predano rade na poboljšavanju uvjeta pacijenata u cijeloj bolnici, gdje su pilot projekt sustava Healthy Meal Standard primijenili prvo na odjel ginekologije i rodilišta, a želja im je proširiti sustav i na ostale odjele:

„S obzirom na rastuću svijest o važnosti zdrave prehrane za očuvanje zdravlja, odlučili smo se nakon implementacije i službeno certificirati prema sustavu Healthy Meal Standard. Protekli mjeseci donijeli su pozitivne povratne informacije od pacijenata Ginekološkog odjela i rodilišta, dok je naša kuhinja uspješno prilagođena novim standardima. Naša ambicija je proširiti ovaj standard zdrave prehrane na sve odjele unutar bolnice, čime bi se osigurala najviša razina zdravstvene skrbi za sve naše pacijente. Vjerujemo da će ovaj pristup ne samo poboljšati ishode liječenja ali i poslužiti kao primjer dobre prakse ostalim bolnicama u sektoru zdravstvene zaštite.“, rekao je ravnatelj Šegović.

Certifikacijski postupak je kruna suradnje Županijske bolnice Čakovec i stručnjaka iz tvrtke RED FORK, i koji se odvija u nekoliko koraka.

Tvrtka Bureau Veritas nakon zaključene implementacije provodi certifikacijski postupak kojim procjenjuje razinu sukladnosti sustava upravljanja kategorijama prehrane prema zahtjevima važeće norme Healthy Meal Standard. Postupak je uključivao pregled cjelokupnog sustava prehrane, laboratorijsku analizu obroka prema nutritivnim vrijednostima i alergenima, zatim detaljan pregled sustava prehrambenih alergena te znanja i uključenosti osoba u normu Healthy Meal Standard.

Temeljem prikupljenih informacija i dokaza izrađuju se izvještaji koji su ključni za odluku o dodjeli certifikata. U slučaju utvrđenih nesukladnosti izrađuje se poseban izvještaj koji detaljno opisuje stanje. Prije davanja pozitivne preporuke za izdavanje certifikata sve nesukladnosti moraju biti otklonjene. U slučaju Županijske bolnice Čakovec, nije bilo nesukladnosti, te je certifikat izdan uz pozitivne preporuke certifikacijske kuće Bureau Veritas Croatia.

Bureau Veritas je tvrtka koja je osnovana 1828. godine i koja predstavlja globalnog lidera u području testiranja, inspekcije i certificiranja. Misija ove certifikacijske kuće kroz Healthy Meal Standard je pružiti Županijskoj bolnici Čakovec da postignu, zadrže i demonstriraju usklađenost s kriterijima kvalitete, zdravlja i sigurnosti u području prehrane za dobrobit pacijenata.

Pozitivni učinci certificiranog sustava Healthy Meal Standard za Županijsku bolnicu Čakovec:

1. Poboljšanje općeg zdravstvenog stanja pacijenata: Certificirana zdrava prehrana osigurava da pacijenti dobivaju optimalnu nutritivnu podršku koja je ključna za brzo oporavak i jačanje imunološkog sustava.

2. Smanjenje vremena oporavka: Kvalitetna prehrana može ubrzati proces ozdravljenja, čime se smanjuje vrijeme potrebno za oporavak pacijenata i skraćuje trajanje boravka u bolnici.

3. Podizanje kvalitete pruženih zdravstvenih usluga: Certificirana zdrava prehrana je pokazatelj visokih standarda u pružanju zdravstvene skrbi, što doprinosi boljoj reputaciji bolnice i zadovoljstvu pacijenata.

4. Promicanje zdravih prehrambenih navika: Edukacija pacijenata o značaju zdrave prehrane kroz primjer certificirane prehrane u bolnici može potaknuti pacijente da usvoje zdravije prehrambene navike i nakon otpusta iz bolnice.

5. Financijske uštede: Smanjenjem dužine boravka pacijenata u bolnici, broja hospitalnih infekcija i poboljšanjem efikasnosti liječenja, certificirana zdrava prehrana može dovesti do značajnih financijskih ušteda za bolničke ustanove.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije