OKC PU MEĐIMURSKE

DNEVNO PRIME DO 100 POZIVA Svakodnevno zvala policiju jer joj netko šeta dvorištem, a zapravo se samo htjela razgovarati s policajcima!

U slučaju bilo kakve nesreće ili tragedije koja nas zadesi, u većini slučajeva prvo zovemo policiju

Tako se prvi na poziv javljaju OKC, operativci iz operativno-komunikacijskog centra koji djeluje u sklopu policije.

U posljednjih pet godina, policijske snage Policijske uprave međimurske bilježe prosječno 800 dojava mjesečno ili oko 30 dojava dnevno. Sve te dojava zahtijevaju izlazak policijskih službenika na mjesto događaja i daljnje postupanje. Kako nam je objasnio glasnogovornik PU međimurske i naš sugovornik Radovan Gačal, hitni broj 192 svakodnevno prima između 80 do 100 poziva, no većina njih ne zahtijeva izlazak policije.

Umjesto toga, građani se često obrate za informacijama, savjetima o dokumentima ili upućivanjem na druge institucije.

– Najveći izazov za policijske službenike dogodio se u jednom danu kada su zabilježena čak 49 dojava koje su zahtijevale hitan angažman, istaknuo je Radovan Gačal.

Među neobičnim slučajevima ističe se priča o starijoj gospođi koja je svakodnevno prijavljivala da netko šeće njezinim dvorištem i kuca na vrata. Nakon pažljivih provjera, utvrđeno je da se baka željela jednostavno družiti s nekim, a najdraže joj je bilo razgovarati s policijskim službenicima, s obzirom na to da živi sama, a obitelj joj je razasuta po inozemstvu.

U nekoliko slučajeva, građani su zvali zbog životinja koje su lutale gradom, uključujući konje koji su pobjegli iz svojih objekata. Policija je intervenirala, pronašla vlasnike i pomogla staviti životinje pod nadzor. Bilo je i nekoliko zanimljivih situacija poput nojeva bez nadzora ili koze koju su šetali ulicom na špagi.

Među dojavama su se našli i neobični problemi, poput građana koji su tvrdili da susjed ometa signal televizije ili da imaju tjelesne bolove tijekom određenih televizijskih emisija. Postoje i slučajevi u kojima građani tvrde da su izravno ugroženi od strane režisera.

U 2023. koja je zabilježeno je najviše dojava, ukupno 9543. Petogodišnji prosjek iznosi 9305 dojava godišnje, što ukazuje na povećanu aktivnost građana u suradnji s policijskim snagama.

Na sve zaprimljene dojave policijski službenici izlaze na mjesto događaja i provjeravaju njihovu istinitost. Ako se kriminalističkim istraživanjem utvrdi da je dojava lažna, a iziskivala je angažman i postupanje hitnih službi, tada se protiv dojavitelja zbog lažne dojave podnosi prekršajna ili kaznena prijava.

Gačal ističe kako se sve dojave zaprimaju s punom pažnjom i ozbiljnošću te se ovisno o žurnosti situacije na mjesto događaja upućuju policijski službenici. U nekim situacijama Međimurci ne žele prijaviti neke događaje jer smatraju kako se po tom pitanju ništa neće poduzeti, odnosno neće se otkriti i kazniti počinitelj.

Iz policije poručuju kako je vrlo bitno da svi događaji odmah, bez odgađanja, prijave policiji. Jedino tako je moguće spriječiti, prevenirati neželjene i štetne događaje te počinitelje prijaviti za svoja nedjela kako bi snosili posljedice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije