PREVENTIVNI PROJEKT

FOTO U Međimurskoj županiji provedena II. komponenta nacionalnog preventivnog projekta ‘Zdrav za 5’

Ravnateljstvo policije zajedno s partnerima, sukladno uočenim trendovima u Republici Hrvatskoj te problemskim prioritetima prepoznatim kao aktualnim i na europskoj razini, već je 2012. godine iniciralo pokretanje zajedničkog preventivnog projekta pod nazivom „Zdrav za 5“

Projekt se od tada uspješno provodi na području cijele Republike Hrvatske pa tako i na području Međimurske županije.

Cilj zajedničkog projekta usmjerenog primarno prema djeci osnovnoškolskog uzrasta (VIII. razredi OŠ) i srednjoškolskog uzrasta (I. i II. razredi srednjih škola) je prevencija ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću, podizanje razine javnozdravstvene svijesti te očuvanje i zaštita okoliša i prirode.

Projekt se sastoji od komponente I. u što se kao i svake godine ubrajaju predavanja policije i Zavoda za javno zdravstvo, dok se kroz II. komponentu provode aktivnosti vezano na očuvanje i zaštitu okoliša i prirode. Te aktivnosti podrazumijevaju provedbu prigodnih manifestacija i aktivnosti kojima je cilj prevencija inkriminiranih ponašanja protiv okoliša i prirode te podizanje razine svijesti građana o važnosti zaštite i očuvanja zdrave životne sredine, odnosno stvaranje uvjeta i okoline za sigurno i zdravo odrastanje djece i mladih i to upravo kroz rad s njima i njihov neposredni doprinos kod stvaranja takvog okruženja.

Na području Međimurske županije, ove školske godine u razdoblju od 22. do 25. travnja, II. komponenta navedenog projekta provodila se u suradnji s Osnovnom školom Orehovica, Osnovnom školom Belica, II. osnovnom školom u Čakovcu, Srednjom školom Prelog te Ekonomskom i trgovačkom školom Čakovec.

Tako su u Srednjoj školi Prelog u cilju promicanja zdravih stilova života održani Sportski dani u vidu raznih sportskih natjecanja u kojima su sudjelovali učenici svih prvih razreda navedene škole.

U Osnovnoj školi Belica učenici 8. razreda su sa sekcijom ljekovitog bilja iz „Školske zadruge“ uredili školsku gredicu s ljekovitim biljem te proveli akciju čišćenja školskog dvorišta.

U II. osnovnoj školi, za sudionike navedenog projekta, kao nastavak na odslušana predavanja u I. komponenti, za djecu je od strane Policijske uprave međimurske organizirana pokazna vježba sa službenim psom za detekciju droga.

U Osnovnoj školi Orehovica, te u Srednjoj ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Čakovec, u II. komponenti navedenog projekta, za djecu je organizirana i provedena edukacija o pružanju prve pomoći za hitna stanja. Volonterka navedenog društva Crvenog križa, gđa Alenka Novak, učenicima je održala edukaciju o pružanju prve pomoći kod osoba u besvjesnom stanju, o oživljavanju i reanimaciji osoba uz upotrebu AVH uređaja, kao i o pružanju prve pomoći kod gušenja i zaustavljanja krvarenja, a djeca su imala mogućnost isprobati i tzv „pijane naočale“.

U drugu komponentu projekta „Zdrav za 5“ ovog puta se uključilo tristotinjak učenika, a sam projekt je za ovu školsku godinu time i završen.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije