LIMENA GLAZBA BELICA

NOVA PREDSJEDNICA Mateja Škvorc: Imamo velike planove za 120. godišnjicu!

Sljedeće godine navršit će se 120 godina otkako je na Belici formirana prva limena glazba

Jedan od najpoznatijih međimurskih ‘pleh-sastava’, Limena glazba Belica, odnedavno ima novu predsjednicu.
Mateja Škvorc (21) na toj je poziciji zamijenila Sašu Sabola.

Mateja na Sveučilištu Sjever u Varaždinu studira proizvodno strojarstvo, a članica Limene glazbe je od svoje 11. godine. Svira klarinet, a njezin izbor označio je početak nove ere beličke ‘pleh-mužike’, koja će sljedeće godine obilježiti 120 godina od utemeljenja prvoga takvog sastava na Belici.

Važan jubilej

– U našoj je udruzi trenutačno 30-ak aktivnih svirača, dok ih u pomlatku djeluje 16. S njima izvrsno radi naš umjetnički voditelj Sandi Kundih. Prije nego što sam postala članicom Limene glazbe, prešla sam mnogobrojne aktivnosti u kojima sam se ‘tražila’ – od gimnastike i plesne škole do mažoretkinja, no pronašla sam se jedino u glazbi.

Godinu dana klarinetu me podučavao Tihomir Cvrtila, a zatim sam upisala Osnovnu glazbenu školu Umjetničke škole Čakovec, Područni odjel u Donjem Kraljevcu. Za sve što znam o glazbi i sviranju najviše je zaslužan tamošnji profesor Antun Horvat, o glazbenim počecima kaže Mateja.

U zadnje tri godine i sama pomaže dirigentima u Limenoj.

– Dosadašnji predsjednik Saša Sabol zbog privatnih obveza više nije mogao obnašati funkciju predsjednika pa smo razgovarali tko će ga zamijeniti na toj poziciji. Vrlo mi je drago što sam izabrana na mjesto predsjednice. Imam velike planove, a osobito što se tiče suradnje s drugim udrugama.

Sljedeće godine navršit će se 120 godina otkako je na Belici formirana prva limena glazba. Imam jasnu viziju kako bismo takav značajan jubilej mogli i trebali dostojanstveno obilježiti. Osim toga, Belica će druge godine biti i domaćin 30. Smotre puhačkih orkestara i limenih glazbi, što je još jedna okrugla brojka tako da doista imamo razloga za slavlje, ističe mlada predsjednica.

Ništ bez Limene!

Sastav je neizostavan dio svih mjesnih događanja, a sljedeće što ih čeka je nastup za Tijelovo pretposljednjeg dana svibnja, kada će svirati tijekom procesije.

– Nastup na 29. Smotri puhačkih orkestara i limenih glazbi čeka nas pak u subotu, 22. lipnja. Tu su i drugi angažmani poput tradicionalne budnice povodom Dana općine, nastupa za Veliku Gospu i 24. festival ‘Krumpiru u čast’… U kontaktu sam s ostalim udrugama, želja mi je da proširimo svoje djelovanje. Čekamo i na nove instrumente, što će nam mnogo pomoći u radu s mališanima: to znači da ćemo imati novu rundu upisa.
I sama radim s ‘limačima’, koje poučavam sviranju klarineta. Jako sam ponosna na dvije djevojke koje su naučile svirati uz moju pomoć, a sad su dijelom velikog orkestra. Pandemija koronavirusa dosta je unazadila naš rad, no lagano se oporavljamo, naglašava klarinetistica, koja svira i u pratnji crkvenoga zbora.

Nakon silnih angažmana, slobodno vrijeme prvenstveno provodi u druženju s prijateljima i obitelji.

– U svemu me izrazito podržavaju članovi obitelji: majka Mirjana, otac Vjekoslav, brat Dino te baka Jovanka i djed Josip Cerković. Zahvaljujem im što su uz mene od samoga početka – od vožnje u glazbenu školu, pratnje na svim koncertima, predsjedništva u udruzi do studiranja i svega ostaloga. Uvijek me guraju naprijed, snažan su mi vjetar u leđa i na njih mogu računati u bilo kojem trenutku.

Najdraže mi je ipak slobodno vrijeme provoditi s bratom, konstantno smo skupa, u čemu ja uživam, jer smo jako povezani odmalena, a u zadnje vrijeme još i više. Velika mi je podrška i najbolja prijateljica Kristina Premuš, također klarinetistica i članica Limene. Nadam se da ću opravdati njihovo povjerenje, poručuje Mateja.
Osim Mateje, u novo vodstvo izabrani su potpredsjednici Kristijan Borković i Mario Kovačev te tajnik Dejan Vibović.

U kojem smjeru idu i kako se radi pokazuje i podatak da su lani održali čak 78 proba, od čega 45 mali orkestar, a 33 veći. Primijetite li da čak i ove brojke skrivaju glazbenu konotaciju, odnosno znalce podsjećaju na ploče, longplejke i singlice, malo će vam se približiti skrivena belička glazbena žila.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije