USUSRET USKRSU 

RADIONICA ČRNE PISANICE Biserka Vučenik iz Donje Dubrave jedinstvenu tehniku prenosi zainteresiranim polaznicima!

Ususret Uskrsu koji ove godine pada već krajem ožujka, danas se u Multimedijalnoj dvorani Knjižnice "Nikola Zrinski" Čakovec održala besplatna radionica izrade črne pisanice

Voditeljica ove zanimljive radionice je gospođa Biserka Vučenik iz Donje Dubrave, koja se ističe kao jedna od nositeljica priznanja črne pisanice na Listi nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Njezino stručno vođenje omogućilo je sudionicima da otkriju tajne i tradicionalne tehnike izrade ovog posebnog oblika ukrašavanja pisanica.

Upotreba elementarnih alata i materijala za izradu črnih pisanica (ručno izrađena pisaljka – kičica, vosak i prirodne boje) govore u prilog tezi da ova tehnika izrade pripada jednima od najstarijih poznatih tehnika. 

Ova radionica pružila je sudionicima priliku da stvore vlastitu črnu pisanicu, istraže bogatu kulturnu baštinu ovog tradicionalnog umijeća te uživaju u kreativnom procesu pod mentorstvom iskusne gospođe Vučenik.

Knjižnica “Nikola Zrinski” Čakovec ponosno podržava očuvanje kulturne baštine, a ova radionica izrade črne pisanice predstavlja jedinstvenu priliku da zajedno uživamo u tradiciji i stvaramo ljepotu koja će krasiti naše domove. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije