DONJA DUBRAVA

FOTO/VIDEO Evo atmosfere s otvorenja 50. Smotre međimurskog i koreografiranog folklora

U atmosferi punoj uzbuđenja i ponosa, danas u 15 sati započela je jubilarna Smotra međimurskog i koreografiranog folklora, obilježena tradicionalnim mimohodom kroz ulice Donje Dubrave

Organizatori veličanstvenog događaja su KUD Seljačka sloga Donja Dubrava i Zajednica HKUUMŽ (Hrvatska kulturno-umjetnička udruga Međimurske županije), čije su predane pripreme omogućile ostvarenje kulturnog spektakla.

Lokacija događanja je dvorište zgrade Zalan, simbol okupljanja i proslave međimurske baštine.

Kako je istaknula u svom govoru predsjednica Štefica Kovač, ovogodišnja Smotra, koja slavi punih 50 godina od svog prvog održavanja davne 1974. godine, predstavlja posebno važan trenutak u povijesti Donje Dubrave.

– Smotre su nastale pod utjecajem djelovanja Seljačke Sloge, jednog od ogranaka Hrvarske seljačke stranke još proje Drugog svjetskog rata. Najpoznatija je smotra u Zagrebu, a tu počinje i priča o dubravskoj smotri. Naime, 1966. godine dubravski slogaši nastupili su na prvoj zagrebačkoj smotri i pomislili da i Međimurje zavrjeđuje nešto takvog.

– Ideja o organizaciji smotre pod nazivom „Međimurska smotra izvornog folklora” nastala je u vodstvu tadašnje Sloge, a podržale su je Mjesna zajednica i brojne dubravske udruge. Za organizaciju je bio zadužen organizacijski odbor kojem je predsjedao Marko Ajhner, ravnatelj Osnovne škole Donja Dubrava. Uz članove organizacijskog odbora u samoj organizaciji smotre pomagalo je oko 200 volontera, prisjeća se Štefica.

Svim prisutnima, lijepim riječima obratili su se i Župan MŽ Matija Posavec te načelnik Općine Donja Dubrava Marijan Varga.

Podsjetimo, tijekom dva dana, mjestom će prodefilirati čak 17 folklornih društava, uključujući goste iz Opatovca i Bjelovara, koji će zajedno s domaćinima oživjeti duh međimurske kulture kroz svoje izvedbe pjesama i plesova.

Svečano otvorenje Smotre održano je danas u Zalanovom dvorištu danas u 15:30 sati, dok će se program u dvorani odvijati oba dana, s početkom u 16:30 sati.

Svi sudionici otpjevali su ‘Katruže’ te je tim činom jubilarna smotra otvorena.

Ovo je prilika za sve ljubitelje folklora da podrže čuvare međimurske baštine i istovremeno uživaju u raznolikosti i bogatstvu tradicionalnih pjesama i plesova koji će biti izvedeni.

Stoga, pozivamo sve građane da se pridruže veličanstvenoj manifestaciji, podrže napore u očuvanju kulturnog naslijeđa i zajedno proslave pola stoljeća bogate i živopisne međimurske kulture.

Smotru uživo možete pratiti na linku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije