Kad i kako do doktora u Međimurju poslije 1. lipnja?

Liječnici primarne zdravstvene zaštite (PZZ) Međimurske županije putem svoje Internet stranice iznijeli su svoje bojazni vezane uz promjene u zdravstvenom sustavu izazvane reformom Hitne medicinske pomoći. Prenosimo njihova razmišljanja i reakcije.

Reformom Hitne medicinske pomoći predviđeno je zatvaranje ambulante Hitne medicinske pomoći Čakovec. U hitnom slučaju građani bi se javljali izravno na tel. broj 94 (112). Ukoliko po pozivu djelatnici hitne med. pomoći procijene da se ne radi o hitnom stanju, smatra se da se radi o “slučaju” koji može pričekati radno vrijeme nadležnog liječnika. Tada bi se pozivatelju preporučilo da se javi svom izabranom liječniku PZZ-a.

U slučaju da se zaključi da se radi o “hitnom slučaju” tada bi se na navedenu adresu poslala ekipa HMP. Takvim načinom rada postoji opasnost da se ponovi “slučaj Krk” kada je pacijent u kritičnom stanju dovezen pred zatvorena vrata Hitne medicinske pomoći gdje je i preminuo. Zbog ovog slučaja ili ostalih potencijalno kobnih posljedica koje je loše osmišljena reforma hitne medicinske pomoći izazvala, Ministarstvo zdravlja je krajem prošle godine odgodilo njenu provedbu.

U interesu naših pacijenata, liječnici obiteljske medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece Međimurja predlažu da se iznađu dodatna sredstva od strane Županije ili državne zdravstvene administracije kako bi se na Hitnoj medicinskoj pomoći Čakovec zadržala ambulanta koja će primiti hitne pacijente svih 24 sata.

Uvidjevši koje bi potencijalno loše posljedice novi ustroj hitne med. pomoći mogao imati, liječnici obiteljske medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece Međimurja osmislili su i predložili raspored ordinacija po grupama koje bi se međusobno “pokrivale” i time pacijentima omogućila dostupnost radnim danima te subotom prijepodne kada bi, kao i dosad, radile ordinacije (12 ordinacija spomenutih u navedenom članku radilo je i dosad, prema važećem pravilniku o radnom vremenu).

Uz svoj redoviti posao primali bi akutne slučajeve pacijenata drugih liječnika iz grupe, kako bi se smanjila mogućnost nastanka neželjenih posljedica po zdravlje, ukoliko se čeka sljedeći radni dan nadležnog liječnika. To je nadstandard koji liječnici i medicinske sestre primarne zdravstvene zaštite daju svojim građanima zbog loše osmišljene reforme hitne službe.

Novim bi ustrojem hitne medicinske pomoći (princip “zatvorenih vratiju”) u vrijeme kad pedijatrijske i ordinacije obiteljske medicine ne rade, iza 19 sati do 7 sati preko tjedna te subotom poslijepodne, nedjeljom i blagdanima, građani Međimurja ostali bez ikakve dežurne ambulante osim Hitnog bolničkog prijema.Time bi posao jedinice Hitnog bolničkog prijema Županijske bolnice Čakovec u večernjima satima i noću preko tjedna, te subotom poslijepodne, nedjeljom i blagdanima, mogao višestruko porasti i otežati pružanje adekvatne pomoći pacijentima koji zahtijevaju hitno bolničko liječenje.

Prema rasporedu predloženom od ravnatelja Doma zdravlja svake bi subote poslijepodne “dežurala” po jedna ordinacija, izmjenjujući se po naseljima županije. Pacijente bi s Hitne medicinske pomoći Čakovec uputili u tu ordinaciju, a ukoliko je potreban lijek ili pak bolnička pretraga, pacijenti bi se vraćali natrag u Čakovec u dežurnu ljekarnu ili pak bolnicu). Zbog ovih nelogičnosti liječnici obiteljske medicine i pedijatri primarne zdr. zaštite predložili su dobrovoljna dežurstva u dežurnoj ordinaciji subotom poslijepodne, te nedjeljom i blagdanima tijekom dana.

Liječnici PZZ-a od  Županije očekuju da se uskoro pronađu sredstva za rad timova u ordinaciji koje je već napravljena u DZ-u Čakovec za potrebe COM-a. Liječnici obiteljske medicine i pedijatrije PZZ predložili su nekoliko koncepata rada koje Županija nije usvojila. Tijekom sastanka kojeg je iniciralo Županijsko povjerenstvo Hrvatske liječničke komore, u razgovorima sa Županijom i Domom zdravlja na kojem su prisustvovali i predstavnici Županijske bolnice Čakovec i Hrvatske liječničke komore, liječnici obiteljske medicine predložili su da će do 1. lipnja 2012. raditi dobrovoljno bez naknade subotom poslijepodne, a nedjeljom uz naknadu.

Iza 1. lipnja 2012. liječnici obiteljske medicine suglasni su da će raditi u dežurnoj ambulanti subotom poslijepodne i nedjeljom ukoliko se za to osiguraju sredstva za rad sestara i liječnika od strane Županije s obzirom da je cjelokupna organizacija zdravstvene zaštite u njenoj nadležnosti. Radi informiranja javnosti ovdje naglašavamo da  ravnateljstvo Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Međimurske županije, iako je pozvano, nije sudjelovalo na navedenom sastanku, već se obratilo pisanim priopćenjem.

Liječnici obiteljske medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece Međimurja žele pučanstvu Međimurske županije ponuditi prijedloge za bolju razinu zdravstvene zaštite, za razliku od načina koji je predložen od strane županije, koji uz nastavak provođenja reforme može dovesti do umanjenja opsega i kvalitete zdravstvene zaštite te posljedično potencijalnih kobnih posljedica za što liječnici obiteljske medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece Međimurja ne mogu preuzeti odgovornost. Odgovor na pitanje iz naslova ne znamo ni mi, navode u pripćenju  liječnici obiteljske medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece Međimurja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije