U Donjem Vidovcu na rijeci Dravi ispirali zlato

Općina Donji Vidovec i Moto nautički klub “Vidovski zlatari” u subotu, 28. travnja organizirali su prezentaciju ispiranja zlata na rijeci Dravi. Prema riječima općinskog načelnika Josipa Grivca  manifestaciju su organizirali uz Dan Međimurske županije s ciljem turističke promocije Donjeg Vidovca uz naglasak na tradiciju ispiranja zlata.

Običaj ispiranja zlata iz Mure i Drave seže šest stoljeća unazad, a prvi pisani dokumenti u 17. stoljeće. Donji Vidovec pak, kao međimursko mjesto sa svojedobno najviše ispirača zlata, prvu je pisanu povelju dobilo 1766.godine i jedino je mjesto koje danas čuva sjećanje na taj običaj.

Za sve zainteresirane članovi kluba organizirali su prijevoz i vožnju čamcima, a prezentaciju je održao najstariji živući ispirač zlata i počasni član Vidovskih zlatara Matej Horvat (90) uz pomoć Roberta Nestića i Vlade Štefića. Horvat je spomenuo kako je nekada u Donjem Vidovcu bilo sto čamaca, a dvjesto ljudi se bavilo tim zanatom kako bi zaradilo za život.

Rekao je kako nikada kući nisu išli bez jednog grama zlata za što su zaradili ondašnjih 42 dinara. Za jedan gram zlata bilo je potrebno do deset tisuća zrnaca. To je bila itekako lijepa nadnica ukoliko se usporedi cjelodnevno kopanje kukuruza što je bili plaćeno od 8 do 10 dinara.

Druženje u prirodi nastavljeno je uz obalu rijeke Drave uz besplatan zlatarski grah i piće za sve posjetitelje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije