Danas u Čakovcu i 45 gradova “Noć knjige 2012.”

Danas u Čakovcu i 45 gradova “Noć knjige 2012.”

Nakon što su sredinom veljače objavljeni rezultati istraživanja tržišta knjiga, koje su od GFK-a zajedno naručili Knjižni blok i Zajednica nakladnika i knjižara, nikome tko se na bilo koji način bavi knjigom nije bilo drago što Hrvati čitaju ispod svjetskoga prosjeka, odnosno, što tek 40 posto populacije pročita jednu knjigu mjesečno.

Rezultati istraživanja su zapravo pokazali kako se urušila ‘baza’, oni koju kupuju i čitaju knjige, a to nije samo problem knjižarskog ceha, nego čitavog društva. Posebno zabrinjavaju odgovori na pitanje koji je glavni razlog zbog kojega nisu kupili ni jednu knjigu, gdje 51 posto ispitanih navodi: “ne trebaju mi knjige i ne zanimaju me”. Loša financijska situacija je razlog zbog kojeg sljedećih 24 posto ispitanika ne kupuje knjige, a samo 10 posto posuđuje knjige u knjižnicama.

‘Krivaca’ za takvo stanje ima na sve strane, od višegodišnjeg nedostataka suvisle državne kulturno-obrazovne politike do situacije na tržištu, koja je po knjigu gora iz dana u dan. Trenutno smo u situaciji da su prosječne naklade hrvatskih knjiga na razini iz vremena Ljudevita Gaja, a smanjivanje medijskog prostora za knjigu i kulturu uopće notorna je činjenica oko koje se više nitko niti ne uzbuđuje previše.


NOĆ KNJIGE 2012.

“Noć knjige” je organizirana kako bi se, bez zatvaranja očiju pred nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan više govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Priliku za to pružili su “Svjetski dan knjige i autorskih prava” (23. travnja) te “Dan hrvatske knjige” (22. travnja). Uz promicanje knjige, kulture čitanja, prevođenja, izdavaštva, knjižnica, autora i čitatelja, ovakav događaj omogućuje i bolje povezivanje institucija, organizacija, neprofitnih i interesnih skupina te tvrtki koje se bave knjigom.

Samo suradnja knjižara, nakladnika, medija i državnih institucija te otvaranje vrata dijalogu između književne produkcije i publike može dati novi poticaj u rješavanju problema statusa knjige, autora, prevoditelja, izdavača i knjižnica.


“Noć knjige 2012.”
pokrenuta je na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok, kojima su se u organizaciji pridružili Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.


PROGRAM  I AUTORI:

“Noć knjige 2012.” održat će se 23. travnja, od 18 sati do 01 sat iza ponoći, u 45 gradova širom Hrvatske, u knjižarama i knjižnicama (i ostalim prostorima namijenjenim za promociju knjige) u kojima će se odvijati raznovrsni i širokoj publici zanimljiv program. Događanja u knjižarama i knjižnicama organizirali su nakladnici, knjižari, knjižnice, udruge koje se na ovaj ili onaj način bave knjigom, te različite kulturne ustanove i organizacije. U “Noći knjige” sudjeluje više od 150 autora, urednika i prevoditelja, 64 knjižnice, 30-tak nakladnika i gotovo 120 knjižara.

U više od 220 pojedinačnih programa svatko će pronaći nešto za sebe. Od “klasičnog” predstavljanja knjiga i autora, preko tribina, razgovora o knjizi, kreativnih i edukativnih radionica za djecu i mlade, izložbi, koncerata, kazališnih i glumačkih predstava, projekcija filmova, glazbenih slušaonica, biblioterapijskih, likovnih i lutkarskih radionica, radionica kreativnog pisanja, uvezivanja knjiga,  plesnih perfomancea, izložbi fotografija… do nagradnih igara, stvaranja poezije na licu mjesta, javnog čitanja, čitanja bajki za odrasle i djecu, uvida u svijet nastanka knjige, i mnogih drugih.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, s početkom u 18 sati, održat će se središnji događaj – tribina “Knjiga u krupnom planu”, na kojoj će se razgovarati o knjizi, njezinu statusu i budućnosti u hrvatskom društvu s predstavnicima nadležnih institucija i svih dionika u lancu knjige.

Od autora koji sudjeluju u “Noći knjige”, izdvajamo gostovanja: Viktora Žmegača, Tonka Maroevića, Nives Opačić, Ive Brešana, Ivana Aralice, Zorana Ferića, Julijane Matanović, Marinka Koščeca, Ede Popovića, Ludwiga Bauera, Mani Gotovac, Branislava Oblučara, Velimira Grgića, Aleksandra Žiljaka, Branka Čegeca, Miroslava Mičanovića, Nikice Petkovića, Francija Blaškovića, Olje Savičević Ivančević, Renata Baretić, Ive Balenovića, Borisa Veličana, Nebojše Lujanovića, Srečka Horvata, Daria Grgića, Seada Begovića, Tanje Mravak, Stjepana Damjanović, Andree Peterlih Huseinović, Igora Kordeja, Krešimira Mišaka, Emira Imamovića Pirkea, Hrvoja Klasića, Lade Čale Feldman, Nebojše Lujanovića, Sanje Lovrenčić, Dubravka Matakovića, Zdenka Mesarića, Silvije Benković Peratove, Roberta Međurečana, Franje Janeša, Borisa Postnikova, Tomice Ščavine, Zorana Roška, Nenada Stipanića, Davora Špišića, Zrinke Pavlić, Darije Žilić, i mnogih drugih.

U “Noći knjige” sudjeluju i srpski pjesnik Zvonko Karanović (trenutno na rezidenciji udruge KURS u Splitu), i slovenski pisac Mitja Čander, koji će se predstaviti publici u Rijeci. U programu sudjeluju i brojni glazbenici koji će svojim nastupima uveseliti događanja u knjižnicama i knjižarama, od kojih očekujte nastupe Lele Kaplowitz, Joea Kaplowitza i Zdenke Kovačiček u Zagrebu, nastup KGZ benda u Gradskoj knjižnici u Zagrebu, nastup glazbenog umjetnika Davora Peršića (koji svira na neobičnim instrumentima koje sam izrađuje) u Zagrebu, nastup Folklornog ansambla Turopolje (koji izvodi tradicijske jurjevske pjesme) u Velikoj Gorici, nastup jaskanskih bendova u Jastrebarskom, pjevačkog zbora Falsetto u Šibeniku, Ivana Kruljca & Marijana Čavara na akustičnim gitarama u Vinkovcima, ženskog vokalnog sastava Ad astra i Tamburaškog sastava Behar u Slavonskom Brodu, program Noć Rolling Stonesa u Požegi, te nastupe DJ -a u Čazmi…


PROGRAM U ČAKOVCU
:

18.00 – 20.00 Čitamo i crtamo s djecom, Školska knjiga, Kralja Tomislava 6 Čitanje djeci + radionica (bojanje, crtanje, pisanje + slatkiši za djecu) Sudjeluju: studentice književnosti i djeca
18.00 – 24.00 Noć knjige u Školskoj knjižnici Ekonomske i trgovačke škole Čakovec
Igre asocijacija i pantomime (pogađanje likova, naslova, pisaca), predstavljanje omiljenih knjiga, čitanje najdražih

Posjetitelje u knjižarama očekuju i brojne prodajne akcije, popusti i sniženja, a u knjižnicama besplatni upisi, rasprodaje i razmjene knjiga, te projekt Bookcrosing. Organizatori vjeruju da je program dovoljno atraktivan za velike i male književne sladokusce, te da će barem u ponedjeljak, 23. travnja, “kod kuće ostaviti sve brige i doći na Noć knjige”. Program obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava podržava Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO.

Sve informacije i detalje o programu, mjestima događanja, prodajnim akcijama i autorima, te projektu “BookCrossing u narodnim knjižnicama”,potražite na njihovoj internet stranici. Potražite ih i na facebooku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije