općina sveta marija

KUĆICA ZA KNJIGE Mala slobodna knjižnica kraj paviljona u Svetoj Mariji, njezina čuvarica je Dora

O fondu i kućici će se brinuti lokalna osnovnoškolka i velika ljubiteljica čitanja - Dora Hunjadi

Uoči Mjeseca hrvatske knjige, Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, u suradnji s Općinom Sveta Marija u četvrtak. 14. listopada 2021. otvorila je njihovu prvu Malu slobodnu knjižnicu.

Knjižnica je postavljena u parku pokraj paviljona na Trgu Bana Jelačića u naselju Sveta Marija, a svečanom otvorenju su prisustvovale ravnateljica KIČ Prelog Maja Lesinger, ravnateljica Osnovne škole Sveta Marija Gorana Šavora Peter, te načelnica Općine Đurđica Slamek, koja je i sama donirala knjige za potrebe projekta.

Ovo je prva takva kućica za knjige u Općini, a osim što je u pitanju projekt kojim se nastoji doprijeti do šire zajednice, posebnost mu je što će se o fondu i kućici brinuti lokalna osnovnoškolka i velika ljubiteljica čitanja, Dora Hunjadi

Simboličnim odvezivanjem vrpce, njezina čuvarica Dora, otvorila je Malu slobodnu knjižnicu za sve žitelje Općine, te je prisutne oduševila pričom o Djevojci koja je voljela čitati – koju je napisala posebno za ovu priliku.

Osim što se ovom akcijom, knjiga stvarno može približiti mnogim čitateljima, s druge strane radi se i na odgovornosti koju zajednica mora pokazati prema nečemu što redovito mogu koristiti i dijeliti s drugima. Treba naglasiti da je lokalna zajednica prepoznala važnost poticanja čitanja te odlučila dati svoj doprinos u obilježavanju i promicanju Godine čitanja 2021.

Mala slobodna knjižnica iz Sv. Marije već je postala dio šire zajednice te je se može pronaći na karti Malih slobodnih knjižnica Hrvatske na poveznici OVDJE.
Njezina priča je zapisana i u katalogu kućica istoimene mreže, kao primjer dobre prakse i zanimljive suradnje naizgled nepovezanih sudionika.

U kućici će biti knjiga za svaki uzrast, ali i za ljude različitih čitateljskih interesa. Ono što je naravno najbolje, mogu se posuditi u bilo koje doba dana i noći, ne treba platiti nikakvu članarinu i ne treba ostaviti svoju knjigu ako to ne želite. U svemu ovome važno je da se promiče ljubav prema knjizi i čitanju, te osjećaj zajedništva u kvartu ili naselju. Pozivaju se žitelji na slobodno korištenje ali i čuvanje kućice s knjigama. 

UPUTE ZA UPOTREBU MALE SLOBODNE KNJIŽNICE – KUĆICE ZA KNJIGE
Uzmi koliko god knjiga želiš
Ne moraš ih vratiti
Nadopuni kućicu knjigama, ako želiš
Čuvaj kućicu i njen sadržaj
ČITAJ!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije