MINISTAR ZDRAVSTVA

POSLAO INSPEKCIJE Vili Beroš o Dijani Zadravec: ‘Nemam potrebu nikoga spašavati’

Beroš od Vatavuka očekuje smirivanje stanja i prekid svih daljnjih sukoba među zaposlenicima

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnog Stožera civilne zaštite nije mogao izbjeći pitanja o temi koja nije vezana uz koronavirus, a to je stanje u KBC-u Sestre milosrdnice gdje je prije dva dana smijenjena predstojnica ureda Zavoda za radiologiju Dijana Zadravec, a danas je raspisan i natječaj za izbor novog ravnatelja te ustanove. 

Beroš je rekao da je odlučan da se do kraja rasvijetle iskazi o mogućim nezakonitim radnjama u toj bolnici, na što je upozoravala Dijana Zadravec.

“Ranije sam najavio za danas slanje Zdravstvene inspekcije i kontrole i nadzora HZZO-a u okviru svojih kompetencije, koje su već danas u navedenoj zdravstvenoj ustanovi. Od sljedećeg tjedna očekujem da nam se priključe i ljudi koji će obavljati proračunski nadzor iz Ministarstva financija”, kazao je Beroš. 

“Nemam potrebu nikoga spašavati”

Upitan je i može li se Zadravec kandidirati za ravnateljicu, s obzirom na smjenu, Beroš je kazao da će Upravno vijeće analizirati natječajnu dokumentaciju i vidjeti tko je najbolja osoba za ravnatelja te bolnice. 

“Ne mogu procijeniti bi li to bila okolnost koja bi bilo koga eliminirala iz natječajnog procesa”, kazao je Beroš.  

Na upit da komentira navod u tjedniku Nacional da je ponudio Zadravec da je “spasi”, kazao je da to ne može komentirati. “Nemam potrebu nikoga spašavati i to jednostavno nije istina i nije utemeljeno”, rekao je Beroš.  

Dva problema u Vinogradskoj

“U KBC-u Sestara Milosrdnica vidim dva problema. Prvi su kadrovski problemi u kliničkom Zavodu za radiologiju koji su razriješeni na osnovu procedure i zakonitih okolnosti. Ravnatelj i Upravno vijeće imaju mogućnosti i obvezu postupiti u takvim slučajevima, analizirati dokumentaciju različitih tijela unutar bolnice i to je riješeno kako je riješeno”, kazao je Beroš. 

“Ne znam koliko će biti potrebno inspekcijama da obave svoj posao. No, možete biti sigurni da ću inzistirati da to bude širokoobuhvatno, dosta duboko i čim prije je moguće prije”, rekao je ministar te dodao da je odlučan rasvijetliti nepravilnosti. 

Beroš od Vatavuka očekuje smirivanje stanja

Oko ove teme Ministarstvo zdravstva je danas poslalo i priopćenje u kojem stoji da Beroš “pozorno prati zbivanja u KBC Sestre milosrdnice s posebnim naglaskom na osiguravanju uvjeta i prilagođavanju organizacije radiološke službe radi pružanja pravodobne i cjelovite usluge pacijentima, ponajprije onima s najtežim oblicima bolesti”. 

Od v.d. ravnatelja te bolničke ustanove prof. dr. sc. Zorana Vatavuka očekuje smirivanje stanja i prekid svih daljnjih sukoba među zaposlenicima, te osiguranje redovitog rada i posvećenost potrebama pacijenata. U tim nastojanjima ima punu potporu, ističe ministar zdravstva, dodaje se u priopćenju. 

“Prvi zadatak je osiguranje pružanja usluga pacijentima i suzdržavanje svih zaposlenika od daljnjeg javnog prepucavanja koje nanosi štetu ugledu te naše najstarije zdravstvene ustanove, a potom i detaljno analiziranje dosadašnjeg poslovanja kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice i hrvatskoj javnosti prezentiralo pravo stanje stvari. Zato sam u tu ustanovu poslao zdravstvenu inspekciju Ministarstva zdravstva da obavi svoj dio posla, te zatražio od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje da u okvirima svojih nadležnosti obavi kontrolu i nadzor poslovanja. Dodatno će i Ministarstvo financija u idućim danima obavljati proračunski nadzor kojim će se utvrditi kako se raspolaže sredstvima zdravstvenih osiguranika i hrvatskih poreznih obveznika. Uz to, očekujem i da nadležna državna tijela poduzmu radnje prema prijavama koje su podnesene od strane bivše predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i interventnu radiologiju prof. dr. sc. Dijane Zadravec. Rezultat svih tih kontrola i nadzora treba biti cjelovita istina o dosadašnjem poslovanju bolnice koja će odagnati sumnje s ustanove i njenih zaposlenika ili u slučaju nezakonitih radnji omogućiti učinkovitu primjenu zakonskih sankcija”, kaže ministar zdravstva Vili Beroš odgovarajući tako i na napise i upite pojedinih medija kako se razvija situacija u KBC Sestre milosrdnice i što ministar i Ministarstvo zdravstva kane poduzimati u vezi s time. 

“Nemamo ni najmanje tolerancije za korupciju i eventualne zloporabe sredstava bolnice za privatne interese. To je čvrsto stajalište Ministarstva zdravstva, ali i opredjeljenje Vlade da se odlučno obračuna s takvim pojavama u svim segmentima društva”, poručuje Beroš, zaključuje se u priopćenju Ministarstva zdravstva. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije