DOSTI

Održana je online završna konferencija projekta ‘Za bolji život III’

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije privodi kraju projekt "Za bolji život III" koji je u stopostotnom iznosu financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., "Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom faza II"

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.495.900,00 kuna. Dana 25. studenog 2020. godine održana je online završna konferencija projekta “Za bolji život III” putem platforme Zoom.

Ciljana skupina projekta su osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, te intelektualnim teškoćama. Društvo pružanjem usluge osobne asistencije doprinosi unapređenju kvalitete života korisnika, povećanju njihove socijalne uključenosti te samostalnosti i neovisnosti o članovima obitelji.

Sudionicima konferencije obratila se Katarina Drk Hutinec, koordinatorica projekta. Uz uvodne riječi koordinatorica je istaknula da je usluga osobne asistencije jedna od najvažnijih socijalnih usluga jer izravno doprinosi poboljšanju kvalitete života i socijalnom uključivanju osoba sa invaliditetom i izravno utječe na pristup obrazovanju, zapošljavanju i društvenom životu osoba sa invaliditetom. Usluga osobne asistencije ima značajnu ulogu u procesu deinstitucionalizacije jer se pridonosi većoj socijalnoj uključenosti osoba sa invaliditetom. Naglašeni je problem što usluga osobne asistencije još nije regulirana zakonom, te se takva usluga može nažalost, osigurati samo putem udruga koje apliciraju projekte na natječaje i to samo za ograničeni broj korisnika.

Tijekom provedbe projekta, od 01. listopada 2018. do kraja studenog 2020. godine pružena je usluga osobne asistencije za ukupno 18 korisnika i pruženo je više od 30.000  sati usluge osobne asistencije.

Najnovije