KORNATI 2007. - 2020.

VIDEO I FOTO Međimurski vatrogasci odali duboko poštovanje žrtvama tragedije u Kornatima

U nedjelju popodne su se vatrogasci diljem Hrvatske u isto vrijeme poklonili žrtvama tragedije na Kornatima. Dužno poštovanje i iz Međimurja.

Kornatska tragedija dogodila se 30. kolovoza 2007. godine kada je skupina vatrogasaca postala žrtvom požara na otoku Velikom Kornatu.

Od ukupno 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, 12 ih je poginulo na licu mjesta ili preminulo u bolnicama, a jedini je preživio 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnog.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izdao je zapovijed da se u svim vatrogasnim postrojbama JVP i DVD upale sirene u 15:25 sati u trajanju od 60 sekundi.

To se je i dogodilo.Gotovo u svim međimurskim DVD i JVP Čakovec su se vatrogasci ispred svojih društvenih prostorija i vatrogasnim obilježjima poklonili žrtvama nezapamćene tragedije u vatrogastvu RH. U nekim su sredinama u vrijeme trajanja zvučnih signala  pročitana  imena i prezimena junaka Kornata.

Bili su to: Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin.

Ovo okupljanje vatrogasca, zvuk sirena i paljenje svijeća jedini je način zahvale kornatskim žrtvama. Svijeće još uvijek gore, a kada se ugase plamen vatrogastva gorijet će u srcima onih koji žive krilaticu – Vatru gasi, brata spasi.

Donosimo fotografije odavanja počasti u JVP Čakovec, DVD-a Čakovec, Krištanovec, Kotoriba, Pribislavec, Prelog i Mala Subotica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije