Životinje se sustavno zlostavljaju, zanemaruju i ubijaju

Životinje se sustavno zlostavljaju, zanemaruju i ubijaju

Udruga Prijatelji životinja upozorila je da je situacija u Hrvatskoj glede zbrinjavanja i skrbi o napuštenim životinjama zabrinjavajuća i alarmantna jer se životinje sustavno zlostavljaju, zanemaruju i ubijaju, a skloništa na mnogim područjima ni ne postoje.

– Udruga Prijatelji životinja to može potkrijepiti brojnim prijavama nadležnim institucijama, ali tu strašnu činjenicu može provjeriti svatko tko upita lokalne zajednice, županije, gradove i općine na koji način zbrinjavaju životinje, koliko su samo u ovoj godini neposredno ili posredno ubili napuštenih životinja i koliko su za tu sramotu potrošili novaca poreznih obveznika.

Politiku neubijanja napuštenih životinja javno iznose samo Zagreb i Dubrovnik, a drugi ili javno iznose nemar i nepostojanje skloništa, informacijskog centra i programa udomljavanja, ne skrivajući niti brojke ubijenih životinja, ili pak pokušavaju prekriti nemilosrdno ubijanje pod okriljem tobožnjeg ispunjenja minimalnih uvjeta propisanih Zakonom o zaštiti životinja – ističu u Udruzi.

Hrvatske udruge za zaštitu životinja i savjesni pojedinci pokušavaju zadnjim snagama smanjiti sveprisutan problem vezan za napuštanje životinja i njihovo zbrinjavanje i udomljavanje, dok većina lokalnih zajednica ne cijeni njihove napore ni ne provodi svoje zakonske i moralne obaveze.

U Međimurskoj županiji velik su problem psi u romskim naseljima o kojima se nitko ne brine i ne cijepi protiv bjesnoće. Svojedobno su udruge za zaštitu životinja osudile ubijanje pasa lutalica zatečenih u romskim naseljima. Činjenica je da za njih nema mjesta u skloništima za napuštene životinje, kojih je premalo, a s druge strane necijepljeni psi postali su javnozdravstveni problem.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije