HRVATSKI HORORI

HORORI IZ SUSJEDSTVA Iživljavanje nad životinjama posljedica je ozbiljnih poremećaja ličnosti

Ako se dijete iživljava nad životinjama, velika je šansa da će razviti ovaj poremećaj, kažu stručnjaci

Prirodno je da suosjećamo s životinjama, odnosno kad netko ozljeđuje ili ubija životinju – radi se o sadizmu koji je jedan od glavnih simptoma antisocijalnog poremećaja ličnosti, piše portal Net.hr.

Sjetimo se užasne scene u Bjelovaru kad je susjed motikom ubio malog mješanca Tika, kućnog ljubimca obitelji Godinić, koji je s njima živio pet godina. Ovo je samo jedan od jezivih slučajeva mučenja i ubijanja životinja koji potresaju javnost. Prošle se godine horor dogodio i kod nas u Međimurju kad je maloljetnik pred drugim učenicima seksualno zlostavljao mačku.. Nadalje, u Splitu je policija tragala za muškarcem koji je pred suprugom ubio psa, dok je prije toga u mjestu Kraguj netko ustrijelio psa..

Ne ulazeći u konkretne slučajeve zlostavljanja, ubijanja i iživljavanja nad životinjama, psihijatar, forenzički psihijatar i seksualni terapeut dr. Goran Arbanas iz Psihijatrijske bolnice Vrapče za portal Net.hr kaže da se u takvim slučajevima radi o sadizmu, odnosno namjernom izazivanju osjećaja boli prema drugom živom biću. Upozorava da su takva ponašanja u ranom djetinjstvu znak mogućeg razvoja antisocijalnog poremećaja ličnosti u odrasloj dobi.

Pitanje koje se nameće jest zašto mnogi svjedoci ne reagiraju na nasilje? Stručnjaci sugeriraju da veći broj promatrača može smanjiti osjećaj osobne odgovornosti. Stoga, važno je poticati javnu osviještenost o prijavljivanju takvih incidenata.

Uz žaljenje zbog trenutačnih kazni za zlostavljanje životinja, udruga Prijatelji životinja inzistira na promjenama u zakonodavstvu kako bi se osigurala veća zaštita i pravednija kazna za počinitelje ovih zlodjela.

Više o ovoj temi pročitajte na portalu Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije