USPJESI KOJI RADUJU

SVESTRANA DORA Kazivajući međimurske stihove izborila izravan plasman na državni Lidrano

Dora Zvošec je učenica 6.b razreda OŠ Jože Horvata Kotoriba. Na županijskom Lidranu, održanom u srijedu 11. ožujka u Čakovcu, recitacijom 'Stara črešnja' izborila je izravni plasman na Državnu smotru Lidrano.

Dora ovih dana slavi 13. rođendan i vjerujemo kako joj je to naljepši rođendanski dar. Do vijesti o Dorinom uspjehu došli smo slučajno jer njezina mentorica nije smatrala za shodno da se to veliča!? Ubrzo smo shvatili glede čega kada nam je rekla: – Mentorica sam… I majka… pa jednostavno… – rekla je Nikolina Fuš Zvošec, prof.

Ipak, nekoliko riječi o Dori i uspjehu?

– Dora je zavoljela recitirati od malenih nogu… Kada je slušala mnoge bivše mamine učenike koje je mama pripremala za Lidrano, neku manifestaciju, projekt… Već tada je znala kada čuti neke stvarčice poput, ako netko brzo recitira, pjeva na kraju stihova, ne prenosi emocije recitiranjem… Jedanput je, kao djevojčica od oko pet godina, na jednoj od proba na kojoj je bila uz mamu, jednom učeniku rekla… ‘Glasnije’. A on je potiho rekao: ‘Ista mama…’ – govori njezina mentorica – mama i nastavlja:

– U svijet recitacije ju je uvela njezina učiteljica Draženka Golub koja je primijetila kako to ona dobro radi te ju od 3. razreda prijavljivala na smotru Lidrano. Početci, ali itekako važni… Tako je Dora do sada na spomenutoj smotri recitirala: “Tata nema vremena”, “Jalža”, “Selsko dete”, “Stora črešnja”… Ovo joj je 2. nastup na Županijskoj smotri Lidrano gdje se Dora, kazivanjem stihova na kajkavskom narječju “Stora črešnja”, Viktorije Fundak, izravno  plasirala od strane državnog selektora i stručnog Povjerenstva na Državnu smotru Lidrano 2020. – završava naša sugovornica s ponosom, no smatrala je da još treba reći:

– Dora voli i pisati te osvaja i pohvale na različitim literarnim natječajima… Dora voli pjevati, svirati bisernicu, plesati u mažoretkinjama, igrati šah, sudjelovati u aktivnostima iz Prve pomoći, crtati u zadruzi… Da… i trčati u školskoj Kros ligi Tom i Jerry…

Rekli ste kako “malena” ima i jedan peh?

– Da…. mentorica joj je stroga mama.

Kao bivšem kolegi ta “stroga” mentorica mi je onako prijateljski domentnula…

– Joj, Mladene imam dete svestrano… Da, traži se… Ali je sve zanima… Naš zajednički roditeljski posao je da budemo uz nju, podupiremo je u svemu, vozimo…, isplaniramo vremenski njezine aktivnosti i vrijeme za učenje…. Nije nam teško… Prenosi tako lijepe emocije, riječju, mimikama i gestama kazivajući kajkavske pjesme…

Kao iskusniji kolega preko ovog rođendanskog dara-napisa mogu poručiti “strogoj” Nini, kako je zovem, ustraj u tome, budi uz Doru – pa 13 joj je godina tek. Dora, sretan ti rođendan!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije