PETRA SUPINA O MAMI BRANKI

ŽENA HEROINA ‘Moja mama – žena koja me odgojila da budem ratnica, a ne princeza’

Rado se odazvala našoj molbi, a zamolili smo je iz razloga što vrlo dobro znamo njezin životni put i njegove traume koje je nisu pokolebale....

– Danas je Dan žena, a u mom životu, izuzev moje kćeri, postoji još jedna žena kojoj se svaki dan iznova divim – to je moja mama-rekla nam je na početku razgovora naša već dobro poznata i zahvalna sugovornica Petra Supina (34), socijalna pedagoginja i  psihoterapeutkinja u OŠ Jože Horvata Kotoriba.

Reći će da je spominje jer njezina neuništiva volja, radost i nepresušan izvor snage koju pronalazi u vjeri, za mene su trajna inspiracija. U bilo kojem trenutku kada pomislim da mi je teško, dovoljno je da pomislim na nju i moj “teret” postaje manji, neusporediv s onime što ona nosi svakodnevno – početak je Petrine priče koja ima svoj nastavak:

– Vjerujem kako Bog odabire samo one najhrabrije i one u koje ima povjerenje da će moći nositi najteže križeve. Tako i moja mama, dostojanstveno nosi svoj. Ja sam ostala bez dva brata, a moja mama bez dvojice sinova. Moj gubitak sigurno nije jednak njezinome jer je veza između djeteta i majke ta koja ostaje neraskidiva uvijek. Ja ne mogu pojmiti kako je to buditi se s golemom tugom koja ne blijedi tokom dana i kako je to s tom istom tugom sklopiti oči. A iduće jutro započinje nova borba koju moja mama svakodnevno dobiva.

Kako? Jednostavno, tako što svaki dan izabire ljubav. Ona ne bira mržnju, jadikovanje, žalost, misli kao što su: “zašto baš meni, ja to ne mogu više i sl.” ona bira biti za mene radosna mama na koju se uvijek mogu osloniti. A mojoj djeci izabire biti baka koja nasmijava, igra se, ali i uputi na dobro ponašanje-govori Petra i dodaje:

– Većina žena koje imaju kćeri te iste kćeri najčešće nazivaju princezama, moja mama mene ne odgaja i nikad nije odgajala da budem princeza, prije bih rekla da me odgaja da budem ratnica. Ne u smislu da vodim bitke protvi nekoga, već da u duhovnim borbama ne posustanem nego uvijek pronalazim snage i smisao za nastaviti dalje, bolje no što je bilo prije. Nije slučajno da sam stekla dvije diplome i postala psihoterapeutkinjom. Imala je mama itekako svoje prste u tome. Često je u radu s klijentima spominjem kao svoj uzor – ponosno pa nastavlja:

– Moja mama jako dobro skriva svoje borbe, rijetko dozvoli da vidimo njezine suze, čuva ih za svoje trenutke samoće. Kako plemenito. Za mene, mog oca i moju braću to je puno jer teško da bi je itko od nas mogao utješiti uplakanu. I u tim trenucima mislim na druge. Ono što znam jest da najveću utjehu pronalazi u svoje troje unuka, njezina dva heroja i mala heroina pružaju joj pravi smisao i daju svakodnevni razlog da nastavi i da se ne predaje. No, ona nije samo majka, supruga i baka, ona je i predana kćer koja skrbi o svojoj devedesetdvogodišnjoj majci. Zapravo postoji samo jedna riječ kojom bi mogla opisati svoju mamu – LJUBAV, ona prava ljubav bez obzira sve okolnosti i sve ljude – graciozno će Petra.

S ponosom je posebno apostrofirala: – Smatram da mi je dana privilegija što rastem upravo uz takvu ženu. Mislim da njezina odgajateljska uloga u mom životu nije završila time što sam i sama postala majka. I dalje učim uz nju i dalje je važno što će mama reći, a sada ću posebno istaknuti vezano uz nju  jest to što je uvijek podržavala bilo kakvo nastojanje kod mene i moje braće da budemo drugačiji i svoji. Odgojila je moja mama generacije metalaca i alternativaca, uvijek bez predrasuda, stavljajući pri tome naglasak na prioritetnu vrijednost – ne propustiti priliku da nekome pomogneš, a mi to upravo radimo.

– Hvala ti mama i za taj segment odgoja – kaže Petra sa zahvalnošću te dodaje: – Kada nas se upita da imenujemo neke svoje uzore, vjerojatno bi većina nas spominjala ovisno o našim interesima, imena sportaša, glumaca, znanstvenika, a ja? Ja bi spomenula svoju mamu. Mama, sretan ti Dan žena, ove rečenice i promišljanja moj su poklon tebi od tvoje Ratnice.

Ratnica nam je nevezanom razgovoru rekla kako je tema izazovna, ali ima i terapeutski učinak pa je citiramo: – Govoreći o svoj mami osvjetlila sam si tolikosnažnu ženu i vidim kakva je to privilegija imati je za mamu. Priznajem, dobro sam se i isplakala.

Njezina mama je Branka Rob i premda se damama najčešće ne ističu godine, heroina se neće naljutiti ako istaknemo njezinih 63.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije