Tekstilna industrija među najvećim zagađivačima

Tekstilna industrija među najvećim zagađivačima

Socijalna zadruga Humana Nova, koja je osnovana u sklopu projekta ESCO – Obrazovanje za socijalno zadrugarstvo, obilježit će Svjetski dan borbe protiv siromaštva 17. listopada akcijom prikupljanja odjeće i tekstila u Čakovcu u vremenu od 8 do 18 sati, na Trgu Republike, u bivšoj vojarni u Ulici Bana Josipa Jelačića 22, u prostorijama zadruge u Ulici dr. Ivana Novaka 38 (stari Hrast), na jugu Čakovca kod Betexa, Tomaša Goričanca 1, te u srednjim školama u Čakovcu. Tiskani su plakati i letci s pozivom i informacijama koje će dijeliti volonteri.

– Svatko tko se želi riješiti viška odjeće i tekstila, te učiniti dobro, neka pripremi čiste i suhe predmete i donese ih na navedene lokacije – poziva Zlatko Božić iz Autonomnog centra ACT. Sakupljena odjeća i tekstil će se sortirati i plasirati potrebitima, a preostali će se dio reciklirati, čime se postiže više ciljeva – od pomoći potrebitima do nove gospodarske djelatnosti i zapošljavanja, smanjenja zagađivanja okoliša i manje opterećenja na odlagališta otpada.

Naime, tekstilna industrija danas je jedan od najvećih zagađivača okoliša, ističu u zadruzi. Procjenjuje se da se u Hrvatskoj godišnje proizvede 135.000 tona tekstilnog otpada, a najveći izvor tekstilnog otpada su – kućanstva.

Smatra se da je prosječan vijek trajanja odjevnih predmeta oko tri godine, nakon čega se ta odjeća baca. Da bi se riješio taj problem, u svijetu se, navode dalje u zadruzi, razvijaju brojne inicijative unutar sektora tekstilne industrije koje imaju za cilj smanjiti negativan utjecaj na okoliš i zajednicu. Čak 90 posto tekstilnog otpada može biti ponovno korišteno, oporabljeno i reciklirano, ističu organizatori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije