Međunarodni dan Zadruga u Zagrebu: Predstavljena kolekcija Humane Nove

>> Međunarodni dan Zadruga u Zagrebu: Predstavljena kolekcija Humane Nove

U petak, 1. srpnja 2016. u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana zadruga na Cvjetnom trgu u Zagrebu predstavljena je kolekcija redizajniranih odjevnih predmeta Socijalne zadruge Humana Nova Čakovec.

Socijalna zadruga Humana Nova Čakovec neprofitna je organizacija koja sakuplja, sortira i prodaje rabljeni tekstil, odjeću i obuću, redizajnira odjeću, šiva reciklirane tekstilne i druge uporabne proizvode te organizira i provodi radionice recikliranja tekstila, krojenja i šivanja.

Djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske. Zapošljava 17 osoba u nepovoljnom položaju (7 osoba sa invaliditetom, 5 starijih dugotrajno nezaposlenih žena, 3 dugotrajno nezaposlene mlade majke, stručnjak za gospodarenje otpadom te upravitelj ekonomist), te kao neprofitno društveno poduzeće otvara vrata za brojne rehabilitacijske i radno-terapijske procese članica zadruge – lokalnih udruga osoba s invaliditetom.

Vodeći je hrvatski primjer društvenog poduzeća za radnu integraciju i ponovnu uporabu. Zadruga svojim djelovanjem doprinosi izgradnji tolerantnih društvenih odnosa i uravnoteženom korištenju resursa. Prezentirani modeli na reviji nastali su redizajnom postojećih odjevnih predmeta odabranih procesom sortiranja, dok je zanimljiv izazov iste bio pretvoriti u atraktivni trendy komad robe.

‘U stvaranju kolekcije krenula sam s odabirom velikih muških košulja koje su mi se činile baš cool pretvorene u ženske oversized tunike i haljinice koje sam obogatila raznim detaljima poput volančića, nabora i mašni, ili zanimljivim rezanjima na rukavima koja otkrivaju ramena.

Tu se našlo zanimljivih hlača iz kojih su izrađeme suknje i suknje-hlača visokog struka A-linije, mini i midi dužine, obogaćene raznim aplikacijama od eko kože, mrežicama, trakama’. Boje su bijela, roza, nježno plava, nijanse sive i neizostavna crna, dok u odabiru materijala dominira pamuk, mješavina pamuk-lan, te eko koža.

‘Jako se veselim novim izazovima i nastavku izrade kolekcije koju planiramo proširiti za jesen’ zaključila je Maja Virgej Novak, dizajnerica kolekcije.

‘Ovim putem zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli u realizaciji revije, Goranu Čižmešiji i Luciji Kanižaj na prekrasnim fotografijama, i odvažnim modelima koji su prikazali naše kreacije. Pozivamo vas da i dalje s nama pratite moderne i kreativne odjevne trendove i sudjelujete u našoj priči.’, rekli su iz zadruge.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije