U subotu se Dan ružičaste vrpce obilježava i u Čakovcu

U subotu se Dan ružičaste vrpce obilježava i u Čakovcu

U subotu, 1. listopada 2011. godine obilježava se Dan ružičaste vrpce diljem Hrvatske, sa ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti ranog otkrivanja i što uspješnijeg liječenja oboljelih od raka dojke.

Na nacionalnom nivou, glavni organizator manifestacije je Europa Donna Hrvatske uz suorganizaciju Hrvatskog senološkog i onkološkog društva te Hrvatske lige protiv raka, te uz pokroviteljstvo predsjednika Republike Hrvatske, te predsjednice Vlade Republike Hrvatske. U lokalnim zajednicama, organizatori obilježavanja Dana ružičaste vrpce su županijske i gradske lige protiv raka te nevladine udruge koje okupljaju žene oboljele od raka dojke.

Cilj ovogodišnje akcije je donošenje Nacionalnog programa liječenja žena oboljelih od raka dojke u specijaliziranim centrima s multidisciplinarnim pristupom gdje bi svaka žena imala pravo na optimalnu dijagnostiku, liječenje, medicinsku i psihosocijalnu rehabilitaciju te palijativnu skrb. Prema Deklaraciji Europske Unije sve članice EU dužne su do 2016. god. donijeti nacionalne strategije o osnivanju takvih centara.

Rak dojke je najčešći rak u žena, u Republici Hrvatskoj je 2008. godine bilo registrirano 2.498 novooboljelih žena (26% od svih sijela raka), dok su 2010. godine od raka dojke u Hrvatskoj umrle 983 žene. U Međimurskoj županiji je rak dojke također najčešći rak u žena, 2008. godine je bio registriran u 59 žena, a 2010. godine od raka dojke u Međimurju umrlo je 26 žena.

U organizaciji Županijske lige protiv raka Čakovec i Kluba “Nova nada”, Dan ružičaste vrpce obilježit će se u gradu Čakovcu simboličnom šetnjom kroz centar grada i dijeljenjem ružičastih vrpci, te edukativnih materijala. Okupljanje sudionika predviđeno je za 09,00 sati na Trgu Republike u Čakovcu, a manifestacija će trajati do 12,00 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije