DAN RUŽIČASTE VRPCE

FOTO Za oboljele od raka dojke: Solidarnost Međimuraca ponovno je položila ispit

Svi oni koji su došli, zdravi ili bolesni, došli su s jedinim ciljem - pomoći onima koji se liječe od ove opake bolesti. Solidarnost Međimuraca ponovno je položila ispit.

Lijep, topao i sunčan dan u subotu je na čakovečki Trg Republike u vremenu od 10 do 12 sati  privukao silno mnoštvo je okupio Klub žena operiranih od raka dojke Nova Nada, a koji djeluje u okviru Županijske lige protiv raka Čakovec. Klub je organizirao obilježavanje 19.  Dana ružičaste vrpce koji je posvećen prevenciji i edukaciji.

>> U Čakovcu obilježen Dan ružičaste vrpce

– Listopad je u cijelom svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje dojki te ranom otkrivanju i liječenju raka dojke. Riječ je o najčešćem zloćudnom tumoru kod žena u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Kad je bolest otkrivena na vrijeme, izlječiva je u 98% slučajeva te stoga ističemo važnost redovitih mamografskih pregleda za žene – kaže Renata Kutnjak-Kiš, dr. med. i jedna od čelnica Lige dodavši kako je rak dojke najčešće sijelo raka među ženama, kako po broju oboljeli, nažalost tako i po broju umrlih.

U Hrvatskoj je 2015. godine od raka dojke oboljelo više od 2.800 žena, a u Međimurju 63, a 2017. godine u Hrvatskoj je od raka dojke umrlo više od 800 žena, a u Međimurju 22 žene. Dr. Kutnjak Kiš je s radošću rekla kako je nakon niza godina provođenja akcija sada vidljivo kako se smanjuje broj umrlih žena u dobnoj skupini, od 50-70 godina, koja podliježe tom programu. Ovakve akcije imaju za cilj pozvati žene da se odazovu Programu je u Međimurju najviši u Hrvatskoj, no on može biti i viši jer svaki je život izuzetno vrijedan.

– Držim da kroz ove akcije doprinosimo tome da taj odaziv već dogodine bude još i bolji – poručila je.

– Mi smo zadnji podsjetnik ženama u godini da obave preglede vezane uz njihove dojke – kaže Jasenka Štefić, predsjednica Nove Nade, te ih pozvala, ako to do sada nisu učinile, da učine sada. Istaknula je važnost odlaska liječniku, no učinkovit je i samopregled. Istaknula je ponos na Novu Nadu držeći kako su žene Međimurja prepoznale njegov rad i akcije i zato je odaziv na Program tako velik, a današnji danje po njoj poseban. 

Osim dijeljenja edukativnih materijala članice kluba su donijele svoje radove nastalih u njihovim radionicama, želeći pokazati svoju kreativnost i poslije preboljenih tegoba, da su sposobne za daljnji rad, da se ne daju, želeći biti dobre mame žene.

– Hvala svima koji nas prate u našim akcijama, dobrim ljudima koji nas pomažu, hvala i medijima koji su ‘zlatna’ karika u tome radu. Nova Nada broji 70-tak članica, to su one koje su pobijedile bolest, ali i one koje osjete biti nekome podrška u liječenju i daljnjem radu – rekla je za kraj. Akciju su podržali i učenici čakovečke Srednje škole dijeleći gradom propagandni materijal akcije. Donacijama građana prikupljeno je 2.970,00 kuna. – Od srca zahvaljujemo svima koji su podržali našu akciju! – poručuju organizatori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije