DONOSIMO PROGRAM

‘TI SI MENI PO SERDINI SRCA’ Koncert međimurskih popevki za godišnjicu uvrštenja na UNESCO-ov popis

Ulaz na koncert je besplatan

Uskoro će se navršiti godina dana kako je na sjednici UNESCO-ova Međuvladina odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu 28. studenog 2018. godine, međimurska popevka, tradicijski napjev Međimurja, kao samostalna nominacija, upisana na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Svoj doprinos ovom iznimnom priznanju međimurskoj popevki dali su svi stanovnici Međimurja koji su posljednjih desetljeća i stoljeća uz popevku slavili, tugovali, ispraćali.

Čitav proces započeo je još 2013. godine kada je međimurska popevka upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a 2016. na inicijativu nositelja, uz stručnu preporuku Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu i odlukom Ministarstva kulture, započelo se s pripremama za izradu nominacije za upis na Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

Nominacija je pripremljena u suradnji sa stručnjacima: dr. sc. Lidijom Bajuk, dr. sc. Nailom Ceribašić i dr. sc. Tvrtkom Zebecom uz potporu lokalne zajednice i ustanova s područja Međimurske županije. Pojedinci i institucije sa 73 pisane potpore podržali su nominaciju što je najviše što je jedna nominacija ikada dobila.

Predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač najavio je bogat program “Ti si meni po serdini srca” koji će se u organizaciji Međimurske županije, Matice hrvatske, Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, Instituta za etnologiju i folkloristiku i Udruge Matapur, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde GrabarKitarović i Ministarstva kulture, održati 26. i 28. studenog ove godine u Čakovcu i Zagrebu.

>>> Program provjerite klikom ovdje (PDF)

– U Čakovcu ćemo prezentirati popevku u izvornom obliku i to nastupom većine članova Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, a drugi dio programa je stručno-znanstveni kolokvij s umjetničkim programom u Zagrebu – znanstveni dio će obuhvatiti fenomen međimurske popevke, dok će umjetnički program biti malo drugačiji; kroz sve vidove glazbe, a ne samo kroz tradicijski – rekao je.

Poznata međimurska etnologinja, glazbenica i književnica dr.sc. Lidija Bajuk u ovoj priči ima trojaku ulogu – od zaposlenice u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, preko pročelnice Odjela za arheologiju i etnologiju u Matici hrvatskoj u Zagrebu, do predsjednice udruge Matapur registrirane u Međimurju. Ujedno je supotpisnica nominacije za uvrštenje popevke i na nacionalnoj, ali i na UNESCO-ovoj listi.

– Ovakvim manifestacijama cilj je aktivna briga o međimurskoj popevki te vjerujem da će ih u budućnosti biti još i više. Stručno-znanstveni kolokvij zamislila sam kao izlaganje eminentnih znanstvenika kroz nekoliko vizura. O međimurskoj popevki govorit će se u povijesnom, etnokoreološkom, etnomuzikološkom, jezikoslovnom, povijesno-književnom i muzeološkom kontekstu. Između svakog govornika bit će glazbeno-umjetnički broj, izvedba različito žanrovski obrađenih tradicijskih međimurskih pjesama, odnosno zborska, višeglasna, solistička, operna izvedba uz instrumentalnu pratnju na tragu jazz, etno i pop obrada, a nastupit će i glazbena diva Josipa Lisac, inače velika ljubiteljica međimurske popevke – poručila je.

Da je najveće bogatstvo Međimurja upravo njegov identitet tvrdi župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Identitet čine ljudi, njihove vrijednosti, naša povijest i naša kultura, a međimurska popevka neizostavni je dio naše baštine. Smotra Međimurske popevke u Nedelišću održava se od 1971. godine, a u tom je vremenu obuhvatila više od 8 tisuća izvođača, solista i folklornih skupina. Ako uzmemo u obzir sve naše predsmotre i kulturne manifestacije te rad Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, dolazimo do spoznaje da se više od 20 tisuća Međimurka i Međimuraca na neki način bavi kulturnim amaterizmom.

Međimurska popevka imala je značajnu ulogu u povijesti i u pripadnosti Međimurja matici zemlji. Sve su to argumenti zbog kojih je popevka na listi UNESCO-a, no to nam ne smije biti cilj, već sredstvo. Od srca zahvaljujem i Dejanu Buvaču koju okuplja amatere, ali i dr.sc. Lidiji Bajuk koja je ostavila neizbrisiv trag na očuvanju međimurske popevke. Na očuvanju identiteta surađujemo s Maticom hrvatskom, revitaliziramo Stari grad Zrinskih, populariziramo naše manifestacije. Iduće godine obilježava se 400-ta obljetnicu rođenja Nikole Zrinskog Čakovečkog, a ove godine 360-a godišnjica dolaska franjevaca u Čakovec – sve to povezano je s našom vizijom očuvanja povijesti – poručio je župan Posavec te uputio poziv sugrađankama i sugrađanima na koncert međimurskih popevki 26. studenoga u 18 sati u Centar za kulturu Čakovec.

Ulaz za posjetitelje je besplatan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije