PARKIRANJE U I OKO BOLNICE

TOMISLAV NOVINŠČAK ‘Paralelno ćemo uređivati parking za zaposlenike i olakšati pristup pacijenata’

- Mi zaposlenici tih ustanova nemamo prazan prostor za parking kad dođemo na smjenu, jer rampa na ulazu nikad nije spuštena i na kraju se nutra parkiraju svi!Mene zanima kome je taj parking u bolničkom krugu namijenjen? - pita čitateljica

U posljednje vrijeme nekoliko je puta otvarana tema parkiranja u i oko bolnice. O tome se govorilo na aktualnom satu Županijske skupštine, a i mi smo primili upit jedne ogorčene radnice vezan uz taj problem. U njemu se, između ostaloga, navodi:

– Kao što je poznato Dom zdravlja je sve svoje ordinacije preselio u novu zgradu u krugu bolnice. Problem nastaje kad se spomene parking. Niti ravnatelj bolnice, niti ravnatelj Doma zdravlja nisu se očitovali na tu temu. Mi zaposlenici  tih ustanova nemamo prazan prostor za parking kad dođemo na smjenu, jer rampa na ulazu nikad nije spuštena i na kraju se nutra parkiraju svi! Mene zanima kome je taj parking u bolničkom krugu namijenjen?

U garaže koje se nalaze ispod bolnice i ispod Doma zdravlja ne možemo ako ih ne platimo. Zašto se onda u krug bolnice puštaju svi pacijenti (iznimka bi jedino trebali biti pacijenti s invalidskim karticama)? Ukoliko je to otvoreni parking za cjelokupno građanstvo, gdje mi radnici možemo ostaviti automobil? Čemu onda imamo karte za podizanje rampe? A kome god da se obratimo s ovim pitanjem nitko nema odgovor na njega!

Pitanje smo proslijedili novom ravnatelju Županijske bolnice dr. Tomislavu Novinščaku koji je otvoreno govorio o trenutnom stanju. 

– Stanje koje sam zatekao po tom pitanju najkraće mogu nazvati kaotičnim. To je neodrživo i treba se što prije riješiti. Parking u krugu bolnice treba, prije svega, biti dostupan radnicima, jer trenutni broj mjesta nije dovoljan ni za potrebe svih zaposlenih. U krugu bolnice je nova zgrada Doma zdravlja i uskoro u funkciji magnetska rezonanca, paviljon 3 (op.a. zgrada stare interne) ulazi u završnu fazu, povećan je opseg ugovorenih poslova i drugo, sve to povećava potrebu za parkirnim mjestima.

Ukupno u zdravstvenim ustanovama u krugu ima oko 1100 zaposlenih, pa dodajmo tome studentsku nastavu, prosječno preko 2000 pacijenata i pratnje, posjetitelje, dostavu i drugo. Zamislite da samo dio dođe automobilom u krug bolnice, u situaciji kad raspolažemo s 300 parkirališnih mjesta. S obzirom da značajan broj naših zaposlenika ne živi u Čakovcu, mi im moramo osigurati uvjete da mogu autom doći na posao, što podrazumijeva i parkirni prostor u krugu bolnice.

Međutim, u svemu tome iste uvjete treba osigurati i pacijentima. Tu ne treba otkrivati toplu vodu. Imamo iskustva drugih bolnica gdje pacijenti i njihova pratnja mogu ući u krug bolnice i parkirati ograničeno vrijeme, negdje 15 minuta, negdje i duže, pa i 1 sat ako treba, to je stvar dogovora i procjene stručnih službi i ustanova u krugu. Taj vremenski period treba biti dovoljan da se pacijenta može otpratiti do ordinacije ili ambulante, odnosno doći po njega, podignuti uputnica, nalaz ili slično. Stvar je dogovora koji bi vremenski period za to bio optimalan.

Naravno, s druge strane treba jasno reći da ne možemo dozvoliti da automobili koji ulaze u krug bolnice radi takvih potreba pacijenata ostanu tu parkirani i po nekoliko sati ili pak cijeli dan. Za potrebe dužeg parkiranja oko bolnice nalazi se veliki broj parkirališnih mjesta, posebno na tzv. Svetojelenskom parkingu. Postoji potencijal da se ta parkirališta i prošire ukoliko se pokaže da su potrebe građana uistinu tako velike –  najavljuje ravnatelj. 

– S druge strane, iako je još uvijek u tijeku izgradnja u krugu, krenuli smo od početka ljeta s rekonstrukcijom i reorganizacijom parkiranja i parkirališnih prostora. Kako će se privoditi kraju izgradnje, postupno će nam se otvarati mogućnosti rekonstrukcija parkinga. Problem parkinga je kronična rana u i oko bolnice i vrlo delikatan problem koji znamo kako riješiti. Reorganizacija će se provoditi u nekoliko faza za što je potrebno vrijeme. Možemo najaviti neke novitete poput otvaranja još jednog kolnog ulaza na sjeverozapadnom djelu kruga da se rastereti gradske rotore na južnim uglovima bolničkog kruga i pritisak na dosadašnji ulaz.

Grad Čakovec je već “uskočio” pripomoći i radnicima zdravstvenih ustanova bolničkog kruga će biti omogućeno parkiranje i izvan kruga do provedbe rekonstrukcija. Uz pomoć Županije i planiranih decentraliziranih sredstva dodatno ćemo uložiti u proširenje parkinga na sjeverozapadnom djelu kruga. Nadalje predstoje faze implementacije novih sustava kontrole ulaska, prometne signalizacije, nadzora parkirališta i drugo.

Taj kompleksan proces nastavit ćemo tempom usklađenim s prostornim mogućnostima i u drugim dijelovima bolničkog kruga kako bi se osigurala protočnost i organizirao dovoljan broj mjesta potreban ponajprije zaposlenicima, a siguran sam i ostalima. Svi radnici moraju imati mogućnost koristiti parkirno mjesto, a svi pacijenti moraju imati omogućen pristup zdravstvenim uslugama i time će se riješiti dugogodišnji problem i povećati kvaliteta usluga – zaključio je Novinščak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije