IZNIMAN ISTRAŽIVAČKI TALENT

BORNA NOVAK Mladić iz Čakovca jedini u povijesti američkog sveučilišta upisao prestižan kombinirani studij koji u potpunosti financira sveučilište

23-godišnji Čakovčanec jedini je student u povijesti USciences koji je upisao kombinirani studij MSTP MD/PhD (dr. med/dr. sc) - program u vrijednosti od sto tisuća dolara godišnje koji mu zbog izuzetnih akademskih rezultata u potpunosti pokriva škola

Sigurnim koracima prema ostvarenju životnog cilja korača 23-godišnji Čakovčanin Borna Novak, student-sportaš koji se u svibnju ove godine iz SAD-a vratio s diplomom prestižnog University of the Sciences USP Philadelphia (bachalor’s degree iz znanosti u biokemiji, BS), škole specijalizirane za zdravstvene znanosti.

Okružen mogućnostima učenja koje pruža američki sustav školovanja, Borna je pod vodstvom vrsnih stručnjaka i mentora tijekom četiri godine studija u Philadelphiji stekao bogata osobna i znanstvena iskustva, teorijsko i primijenjeno znanje te učvrstio ambicije koje su ga u samim počecima i potaknule na odabir karijere.

Štoviše, redao je brojne akademske i sportske uspjehe. Osim visokog prosjeka koji je postizao iz godine u godinu (Summa Cum Laude), redao je i sportske rezultate – 3x CACC All-Academic Team (2017, 2018, 2019); 3x ITA Scholar-Athlete (2016, 2017, 2018), postao kapetan muškog teniskog tima Devils, objavio tri znanstvena rada koja su osvanula i na stranicama cijenjenog znanstvenog časopisa ChemBioChem, dobitnik je prestižne nagrade Award of Merit za trud i zasluge te ACS Scholastic Achievement Award za akademsku izvrsnost i promicanje biokemije i kemije.

Također, član je udruženja najboljih studenata Sjeveroistoka Amerike – Alpha Lambda Delta, Alpha Chi – top 10 najboljih studenata na USP u svojoj klasi i američkog društva kemičara – American Chemical Society.

Sada broji dane do početka sljedeće stepenice obrazovanja, obuke za liječnika/znanstvenika MSTP MD/PhD na Washington University in St. Louis, inače vodećem fakultetu za MSTP program, koju započinje na jesen ove godine. Istovremeno će se školovati za doktora medicine i doktora znanosti iz područja molekularne i kompjuterske biofizike.

Takav program osposobljavanja za promicanje izvrsnosti u kliničkoj medicini i znanstvenim istraživanjima godišnje ima priliku upisati vrlo malen broj studenata, a među njima je i Borna.

Izvrsni istraživač zlatnih ruku

Prema riječima direktora program MSTP WUStL, dr. Wayne M. Yokoyama, Borna Novak jedini je student u povijesti USciences koji upisao kombinirani studij MSTP MD/PhD (dr. med/dr. sc), program u vrijednosti od približno 100.000 dolara po godini koji mu zbog izuzetnih akademskih rezultata u potpunosti pokriva škola Washington University in St.Louis.

Program MSTP traje 7 do 8 godina, a pokrivena mu je godišnja školarina od $65,000, $30,500 za troškove života te zdravstveno i životno osiguranje.

– Konkurencija je zaista velika i jaka kod nacionalnih studenata, a još jača kod međunarodnih. Od svih studenata medicine u Americi samo 2% studenata uspjelo je upisati MD/PhD, dok je postotak za MSTP još manji, pojasnio je, u prosjeku 3 do 5 stranih studenata.

Takva značajna prilika, ističe, pružila mu se zbog predanosti, ustrajnosti i kontinuiranog rada tijekom školovanja na University of the Sciences USP Philadelphia.

Produktivno okruženje potiče ga na napredovanje u svom području

Rad u laboratoriju odradio je pod vodstvom mentorice Zhihong Wang PhD, docentice za kemiju i biokemiju, Zhiwei Liu PhD, profesorice kemije i direktorice Centra za kompjutersku kemiju i dizajn lijekova te Vojislave Pophristic PhD, dekanice i profesorice kemije-biokemije.

Kliničko iskustvo stekao je uz liječnika Dr. Charles M. Vollmer Jr, MD, Director, Pancreatic Surgery Professor of Surgery at the Hospital of the University of Pennsylvania koji je među 10 najboljih svjetskih abdominalnih kirurga specijaliziranim za zahtjevne operacija gušterače.

Dr. Wang Bornu je opisala kao najproduktivnijeg istraživača kojeg je ikada podučavala ili obučavala na Sveučilištu, dok ga je Dr. Charles M. Vollmer smatrao svojim dosljednim nasljednikom.

– Kliničko iskustvo stjecao sam na mjestu gdje se jednako poštuje i liječnika i studenta, a profesionalnost je prioritet. Mentori su u samom vrhu svojih područja, njeguju entuzijazam, pristupaju individualno, uvažavaju mišljenja te studentov uspjeh doživljavaju kao vlastit. Takvo okruženje poticalo me na daljnji rad i kontinuirano napredovanje u području, kazao je Borna koji je uz redovne sate svakog ljeta radio u laboratoriju kako bi stao korak bliže do cilja, statusa neovisnog liječnika-znanstvenika.

Za upis na MSTP MD/PhD, uz studentov vrlo visok prosjek, izniman rezultat na MCAT testu, dodatne aktivnosti i postignuća, izuzetno je važna i preporuka liječnika-mentora. Među pismima preporuke petorice stručnjaka profesora, riječ o Borninim sposobnostima napisao je i sam rektor škole, što uobičajeno nije slučaj.

Za svoju budućnost ima vrlo jasno viziju

Još nešto više od 7-8 godina studiranja je ispred njega, nakon čega u planu ima specijalizaciju, razmišlja o vlastitom laboratoriju i implementaciji znanja svog područja s ciljem doprinosa bržem razvoju medicine. Najveću podršku na putu ostvarivanja dječačkih snova pružaju mu roditelji Velina i Mario Novak.

 – Borna je od malih nogu pokazivao izrazit stupanj discipline i odgovornosti, te je već u desetoj godini života počeo razmišljati o studiju u Americi. Poticali smo ga u svakom koraku, a njegovoj pripremi za nova iskustva i prepreke doprinio je sportski duh tenisa koji je počeo trenirati sa svojih 5 godina. To je sport koji uči borbi u kojoj si sam, a takva borba čovjeka priprema za život, kazala je Bornina majka Velina.

Iako velika udaljenost svaki oproštaj čini sve težim, Velina dodaje kako zna da njezin sin jedinac uživa u onome što radi te izrasta u kvalitetnog liječnika-znanstvenika.

Nakon kratkog odmora u rodnom Čakovcu, Borna je otputovao u St. Louis gdje je započeo ljetnu rotaciju u laboratoriju, odnosno upoznavanje s okruženjem, načinom rada i tehnikama koje se primjenjuju u radu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije