UREĐENJE STANA PRI KRAJU

POTVRĐENO NAM JE U Kotoribu stižu azilanti, očekuje se dolazak od 7 do 9 osoba

Stan u Kotoribi površine je 96,49 m2, obnovljen je i opremljen te mu nedostaje još priključak na električnu energiju. S obzirom na površinu stana, u stan će biti smještena obitelj s većim brojem članova (7-9 članova) - rekli su nam Središnjem uredu za obnovu i stanovanje

Tema dana u Kotoribi i Međimurju je informacija da će se azilanti smjestiti u jednom državnom stanu na području Kotoribe. Ta je infomacija izazvala burnu rekaciju kotoripskog načelnika Ljubomira Grgeca, ali i samih mještana. 

>> BURA OKO AZILANATA U KOTORIBI Načelnik Grgec i župan Posavec traže da država pronađe drugo rješenje

 – Znali smo da država raspolaže stanom u našoj Općini i da ga planira uređivati, jer smo im odobrili lokaciju za skladištenje građevinskog materijala, ali praktički sve do jučer nismo imali informaciju da tamo planiraju smjestiti azilante. Nitko nas nije konzultirao po tom pitanju i protivim se takvom nametanju rješenja bez da se lokalnu samoupravu barem pita što mislimo o tome.

Obratio sam se i Policijskoj upravi međimurskoj, međutim, ni oni mi nisu mogli dati detaljnije obrazloženje, jer za sada ni sami ne znaju kako će se cijeli proces odvijati. Zato očekujem od župana Matije Posavca da zatraži potpunu informaciju od nadležnih i da se zauzme za zaštitu interesa i sigurnosti naše Općine i njenih stanovnika – bio je jasan načelnik Grgec te se pita zašto ni jedan stan za azilante nije predviđen na Jadranu. 

– Do sada nas nitko nije službeno kontaktirao, niti informirao po tom pitanju. Temeljem upita građana, mi smo se obratili PU međimurskoj, ali ni oni o takvoj mogućnosti nemaju nikakvih spoznaja. S naše strane, mi ćemo poduzeti sve što je moguće kako bi u što kraćem roku dobili sve relevantne informacije – rekao nam je u ponedjeljak međimurski župan Matija Posavec.

U Središnjem uredu za obnovu i stanovanje zatražili smo njihovu potvrdu i očitovanje o tome. 

– Republika Hrvatska obnavlja 64 stana u državnom vlasništvu za stambeno zbrinjavanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom. Obnova navedenih stanova financira se sredstvima Fonda za azil, migraciju i integraciju (AMIF) i to 75 % kroz navedeni fond te 25 % sredstvima državnog proračuna. Vremensko razdoblje trajanja smještaja osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom propisano je Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti (“Narodne novine”, broj: 70/15 i 127/17) te traje dvije godine od dana kada Ministarstvo unutarnjih poslova odobri osobi međunarodnu zaštitu. Rješenja o pravu na smještaj s definiranim datumom donose nadležni centri za socijalnu skrb.

Stan u Kotoribi površine je 96,49 m2, obnovljen je i opremljen te mu nedostaje još priključak na električnu energiju. S obzirom na površinu stana, u stan će biti smještena obitelj s većim brojem članova (7-9 članova) – rekli su nam Središnjem uredu za obnovu i stanovanje. 

Iako službeno ne smiju otkrivati o kojoj se adresi radi, neslužbeno doznajemo da se radi o stanu u Kolodvorskoj ulici. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije