GRAĐANSKA INICIJATIVA

‘UZMITE NOVAC STRANKAMA’ Građani u Čakovcu masovno potpisuju za referendum o ukidanju financiranja političkih stranaka

Zatekli smo ih danas na glavnom čakovečkom trgu. Potpisnici im masovno prilaze, a potrebno je prikupiti čak 373.514 potpisa

Građanska inicijativa za raspisivanje referenduma ‘Uzmite novac strankama’ kojim se traži ukidanje proračunskog financiranja političkih stranaka i u Čakovcu od 22. do 26. svibnja prikuplja potpise birača. Žele kroz referendum tražiti zabranu financiranja političkih stranaka iz svih proračuna, od državnoga do proračuna mjesnih odbora, a stranke bi novac morale namaknuti donacijama i članarinama.

Ovu inicijativu podupire i Živi zid. Danas smo aktivistice stranke zatekli na glavnom čakovečkom trgu, a sa zadovoljstvom su nam rekle kako im ljudi prilaze dragovoljno, da nikoga nije potrebno ‘vući za rukav’.

Potrebno je prikupiti čak 373.514 potpisa birača, objavilo je Ministarstvo uprave. Ministarstvo je, naime, utvrdilo je da je u registru birača u nedjelju, 12. svibnja kad su se počeli prikupljati potpisi za spomenutu referendumsku inicijativu bilo upisano 3.735.146 birača s prebivalištem u Hrvatskoj, a da deset posto od tog broja iznosi 373. 514 potpisa.

– Političari moraju snositi odgovornost za loše odluke. Imamo situaciju gdje se nema novaca za bolesnu djecu, a političkim strankama istovremeno na račun sjeda stotine milijuna kuna. Političari trebaju biti zadnji kad se radi o raspodjeli – kažu iz inicijative.

Dodaju da je u Hrvatskoj je potrebno preokrenuti vrijednosti i preporoditi društvo.

– Moramo shvatiti da smo u ovome zajedno i da ćemo jedino zajedno moći urediti ovu državu. Uzmimo onima koji imaju najviše i dajmo taj novac nekome kome je stvarno potrebno. Pokažimo im da smo bolji, da nam je stalo za djecu i bolesne, ali i za našu budućnost. Podržite inicijativu i dođite potpisati do nedjelje, 26. svibnja – kažu iz inicijative.

Aktivisti se u Čakovcu svakodnevno nalaze kod Trga Republike, Galerije Sjever, bolnice i Kauflanda, a pronaći ih možete i u ostalim mjestima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije