POKRENULA VLASTITI BRAND

DIZAJNERICA IZ ČAKOVCA Ana Brozović Golubić jedinstvenim torbama i modnom kolekcijom osvaja svijet

Nakon niza honorarnih poslova, nastala je ideja da zajedno sa suprugom Tomislavom pokrene zajednički posao i zapravo samu sebe zaposli i osigura si stalno radno mjesto u vlastitoj firmi

Nakon što je diplomirala na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu (smjer dizajn i projektiranje odjeće), naša sugovornica, Ana Golubić Brozović razmišljala je logično, željela se baviti profesionalno svojom strukom.

Nakon niza honorarnih poslova, nastala je ideja da zajedno sa suprugom Tomislavom pokrene zajednički posao i zapravo samu sebe zaposli i osigura si stalno radno mjesto u vlastitoj firmi. Torbe su joj bile tada jedini i logični izbor jer i sama jako voljela torbe, a i bile su dobar početak jer ne traže toliko ulaganja kao npr. odjevna kolekcija.

Ana je krenula iz čistog entuzijazma i ljubavi prema dizajnu i učila iz vlastitog iskustva, uglavnom metodom pokušaja i promašaja. Krenuli su 2006. godine i od tada uspješno posluju i polako, ali sigurno rastu. U međuvremenu su njihov dizajn proširili i na odjeću, tako da osim torbi pod imenom BAGGIZ, dizajniraju i proizvode modne kolekcije pod etiketom KOMAD.

Cijelo desetljeće Ana i njezin suprug Tomislav razvijaju tvrtku u hrvatskim okvirima, a kada su se odlučili proširiti na strana tržišta zatražili su pomoć Ministarstva koje im je dodijelilo potporu u iznosu većem od 365 tisuća kuna. Dobiveni novac usmjerili su na ciljane marketinške aktivnosti i posjete sajmovima u inozemstvu što je rezultiralo rastom prihoda od prodaje od 95% u četverogodišnjem razdoblju.

Sve to je omogućilo potpisivanje ugovora s potencijalnim distributerima i prodajnim platformama te daljnji razvoj poslovnog uspjeha koji je započeo kao mali san jedne iznimne, kreativne žene, da bi kroz godine prerastao granice Lijepe naše.

– Ne mogu reći što me točno inspirira, jer tu nema nekakve šprance niti pravila. Vjerojatno je sve povezano sa određenom fazom mog života i mojim trenutnim razmišljanjem i stanjem u glavi. Dizajn je takva struka u kojoj nikad nema pauze, ali zapravo više rada pokreće više ideja, mozak stalno radi, vrti i kuha, nema stajanja! Volim putovanja, umjetnost, dobru knjigu, druženje sa prijateljima, pa je i to uvijek dobar okidač za punjenje novom energijom i pokretanje novih ideja – započinje naš razgovor Ana te nastavlja: 

– Kako je Hrvatska prilično malo i ograničeno tržište, oduvijek nam je bilo logično izaći van njenih granica. Već smo više godina prisutni na austrijskom i njemačkom tržištu, a od 2018. okušali smo se i u Francuskoj i Švicarskoj. Često sudjelujemo na brojnim modnim sajmovima i na taj način širimo tržište i dolazimo do novih kupaca.

Sajmovi su odlična prilika za dobivanje direktnog feedbacka i kristaliziranje ideja i usmjeravanje poslovanja. Iako primarno radim dizajn, moram reći da je vođenje modnog brenda puno više od dizajna – naš posao također uključuje i jako dobru organizaciju, planiranje proizvodnje, logistiku, korisničku podršku u našem web shopu, modne kampanje i još puno sitnica koje čine jednu zaokruženu poslovnu priču. Imam sreću što posao radim zajedno sa suprugom koji mi je velika podrška i jako dobro se međusobno nadopunjujemo i motiviramo – ispričala nam je Ana. 

Tokom godina Anin rad je prepoznat i od strane struke, osvojila je i neke međunarodne dizajnerske nagrade koje su svakako lijepo priznanje i poticaj za daljnji rad. Posebno se ponosi nagradom iz 2016. godine koju je primila za dizajn torbe VRECHA koja je izrađena od mrežastih vreća za krumpir, te posljednjom nagradom iz 2018. godine za ekološku torbu od pluta Simplicity. Obje nagrade dobila je od prestižne dizajnerske organizacije A’design Award.

Nagrade koje sam primila velika su mi satisfakcija. Kad si nagrađen od strane struke, možeš biti sretan i ponosan na svoj rad i svakako nagrade su mi lijepo priznanje i poticaj za daljnji rad. Oduvijek sam kreativac i ne mogu si zamisliti raditi posao u kojem nema kreativnosti, ako uopće takav postoji. Isto tako, pošto sam navikla raditi za sebe, navikla sam da nikad nema pauze, bez obzira koje je vrijeme ili dan u tjednu. I kad nisam u našem studiju, razmišljam o dizajnu.

Zapravo imam sreću da još uvijek jako volim to što radim pa većinu vremena uopće ne doživljavam to kao posao nego veliki gušt i zadovoljstvo. Ponekad se stvarno moram natjerati da barem kratko isključim taj dizajn iz moje glave. – završava naš razgovor Ana.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije