večer međimurske popevke

VIDEO I FOTO Predsmotra međimurske popevke u Štrigovi: ‘Popevka je biser naše baštine’

Ovogodišnja Predsmotra međimurske popevke u Štrigovi okupila je preko 200-injak pjevača i ljubitelja međimurske popevke

Predsmotra je održana pod dojmom uvrštenja međimurske popevke na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. 

>> Predsmotra međimurske popevke u Štrigovi

Ovogodišnji izvođači su bili: Muška pjevačka skupina KUU-e “Seljačka Sloga” Nedelišće, Sastav puhačkog orkestra KUU-e “Seljačka Sloga” Nedelišće, Ženska vokalna skupina KUD-a “Katruže” Ivanovec, Muška pjevačka skupina KUD-a “Mihovljan”, Tamburaški sastav KUU-e “Seljačka Sloga” Nedelišće, Nadica Patafta i Ivan Tomašić, Mješoviti zbor matice umirovljenika Međimurske županije, Podružnica Nedelišće, Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski, Ivica Tomašić i Anita Huđek, Ansambl Risek Vjekoslav, Pjevačka skupina “Fijolice” iz Međimurskog kulturno umjetničkog društvo “Ivan Car” Ljubljana, Ivan Brljak, TS KUD-a “Donja Dubrava”, Renata Kramar, Bandisti gradskog puhačkog orkestra Mursko Središće, Toni Vrbanec, Muška vokalna skupina KUD-a “Katruže” Ivanovec, Karlo Čeh, TS KUD-a “Belica”, Mješoviti pjevački zbor Strahoninec, Ženska vokalna skupina Pjevačkog zbora Strahoninec, Ivan Mađarić, TS KUD-a Šandorovec, Mješovita vokalna skupina KUD-a “Žiškovec”, TS KUD-a Žiškovec te Ženska vokalna skupina KUU “Veseli Međimurci” iz Čakovca.

Predsmotri su prisustvovali zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman i Dejan Buvač, predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije. U svojim su govorima naglasili važnost očuvanja međimurske popevke jer je ona biser naše baštine. Herman je rekla da će Međimurje svojom popevkom zauvijek ostaviti pečat na karti svijeta. Važno je da popevka, kao i naši narodni običaji i danas žive i prenose se s naraštaja na naraštaj. Tako se ne moramo bojati da će jednog dana pasti u zaborav.

Nazočnima se obratio i načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik. – Predsmotra međimurske popevke koja se održava u Štrigovi postala je jedna od naših godišnjih manifestacija i okuplja izvrsne pjevače. Također, to što je štrigovsko narječje proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom također pridonosi očuvanju međimurske popevke. Moramo biti uporni i dosljedni u što češćem izvođenju međimurskih popevki u različitim manifestacijama i priredbama te ćemo je i na taj način predstaviti širokoj publici i prenijeti mlađim naraštajima – rekao je Rebernik. 

Predsmotru je vodila Jasmina Rep, a pozornicu na kojoj su se izmjenjivali brojni pjevači i tamburaški sastavi prekrasno su uredile Ljiljana Kocen te Gordana Ladić pazeći da svaki pa i najmanji detalj odiše tradicijom i baštinom štrigovskoga kraja i ljudi. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije