TAMBURAŠKI SASTAVI MEĐIMURJA

TAMBURAŠKI SASTAV PRIM ‘Za nas je glazba način na koji možemo doprijeti do nečijeg srca’

- Nema ljepšeg osjećaja od onog kad vidiš da si nekoga pogodio u dušu s pjesmom i uljepšao mu dan - kažu mladići iz Tamburaškog sastava Prim

U red mlađih tamburaških sastava u Međimurju spadaju i dečki iz Mačkovca i njegove okolice okupljeni u Tamburaški sastav Prim koji djeluje nešto manje od godinu dana. Oni su Florijan Luteršmit (prim), Filip Luteršmit (basprim), Antonio Vuk (bugarija), Juraj Jambrović (harmonika) i Leon Strnad (berda).

– Sve je počelo u lipnju 2018. godine kad se rodila ideja o osnivanju tamburaškog sastava. Ono što nam je bilo bitno jest da okupimo ekipu koja već ima nekakvog sviračkog iskustva i zbog toga većina naših članova dolazi iz Kulturno-umjetničkog društva Mačkovec, koji je zapravo i sjedište našeg sastava. Našli smo se na zajedničkom dogovoru i organizirali prvu probu na kojoj smo odmah ‘kliknuli’ i shvatili da nas sve zajedno, osim velikog prijateljstva, veže i velika ljubav prema glazbi – započinju naš razgovor tamburaši iz TS Prim.

PItali smo ih kako su došli do imena svog tamburaškog sastava.

– Do imena benda došli smo zajednički na način da je svatko od nas imao pravo predložiti pet imena i nakon toga smo organizirali glasanje u kojem je jednoglasno odlučeno da ćemo naš tamburaški sastav nazvati Prim. Smatramo da je u bendu izuzetno bitno da svaki član iznese svoje mišljenje i da se sve odluke donose zajednički kako bi svaki od članova bio zadovoljan. Često nas pitaju što zapravo znači Prim i zašto baš taj naziv. Osim iz razloga što je dosta zvučan naziv. Prim na izvornom latinskom (primus) znači prvi. Osim toga prim je naziv za najmanji tamburaški instrument i kao takav on je i vodeći, odnosno prim započinje gotovo svaku pjesmu u tamburaškom sastavu – kažu.

Tamburaši iz TS Prim imaju raznolik repertoar. Sviraju sve, od dalmatinskih, slavonskih do međimurskih pjesama.

– Trudimo se pokriti sve Hrvatske regije pa i šire, ali ono što je najbitnije da osluškujemo želje naše publike te pratimo najnovije trendove u tamburaškoj glazbi. Stalno obnavljamo svoj repertoar i nastojimo zadovoljiti sve generacije naše publike. Također nam je izuzetno bitno da svaka pjesma koju sviramo zvuči što bliže originalu, stoga veliku pažnju posvećujemo kvaliteti sviranja i pjevanja i naša publika to prepoznaje.

Željeli bismo istaknuti da nam je svaka gaža jednako bitna i da svakoj gaži pristupamo sa istim žarom i ljubavlju. Za nas je glazba, osim načina izražavanja i bijega od svakodnevnih briga, definitivno i najljepša vrsta umjetnosti kojom možemo doprijeti do nečijeg srca. Svi se slažemo s time da nema ljepšeg osjećaja od onog kad vidiš da si nekoga pogodio u dušu s pjesmom i uljepšao mu dan. To je definitivno i glavni razlog zašto se njome bavimo – rekli su nam za kraj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije