ODUSTAJANJE NIJE OPCIJA

UZOR MNOGIMA Virna Hošnjak pomaže djevojčicama, djevojkama i ženama da slijede svoje snove

Voditeljica Plesnog studija Korak u studiju okuplja više od 350 ljudi. Svakodnevna im je podrška, uzor i motivator za daljnji uspjeh, baš kao što su i one njoj

Na Međunarodni dan žena, 8. ožujka prisjećamo se postignuća pripadnica nježnijeg spola kroz povijest te slavimo aktualne uspjehe. Povodeći se tom činjenicom, odlučili smo izdvojiti jednu iznimnu mladu ženu – Međimurku Virnu Hošnjak, vlasnicu Plesnog studija ‘Korak’.

Razgovarali smo s voditeljicom jednog od postankom mlađih, ali i najuspješnijih plesnih studija u ovom području, koja u svom bližem krugu okuplja više od 350 djevojčica, djevojaka i žena. Svakodnevna im je podrška, uzor i motivator za daljnji uspjeh, baš kao što su i one njoj.

Otkrila nam je svoj recept za uspjeh u kojem naglasak stavlja na to da odustajanje nikad nije opcija jer ako ‘plan A’ ne uspije uvijek postoji plan B, C ili D koji nas na kraju usmjeri i odvede točno tamo gdje nam je suđeno.

Osim što svojim radom svakodnevno pomaže svojim plesačima i plesačicama da zasjaju, Virna ove subote organizira akciju kako bi pomogla još jednoj djevojčici da slijedi svoje snove – Sumayi iz Ugande kojoj je potrebna financijska pomoć za nastavak školovanja, a detalje o tome, kao i njene stavove te razmišljanja pročitajte u nastavku!

Okupila si brojne žene, djevojke i djevojčice u svom plesnom studiju, uzor si im u plesnom, ali i privatnom svijetu. Kakav im primjer nastojiš biti?

– Prije svega nastojim biti primjer samoj sebi i najbolja moguća verzija sebe, zato što tek kad sam ja ostvarena i zadovoljna mogu probati dati najbolje od sebe drugima. Ključem uspjeha i sreće smatram jednu jedinu – strast. Bez strasti ništa, a kad je imaš tada je sve moguće i puno lakše.

Isto tako nastojim puno pričati sa svojim plesačima, ne zaboravljam pitati kako su, kako je bilo u vrtiću ili školi i isto ih tako pitati jesu li svoju obitelj pitali kako je njima bilo na poslu i kako im je prošao dan. Strpljenje, međusobno razumijevanje, gledanje stvari iz različitih kuteva, skromnost, ali samopouzdanje i vjera u sebe samo su neke od stvari koje kroz ples pokušavamo osvijestiti i primjenjivati u životu.

Ove subote, 9. ožujka Plesni studio Korak organizira akciju kako bi pomogao još jednoj duši da slijedi svoje snove, možeš li nam reći nešto više o tome?

– Akcija ‘Korak buvljak’ nastala je nakon što sam slučajno naletjela na udrugu ‘Plavi anđeo’ koja brine o djeci u gradu Bugembe, Uganda. Čini se nevjerojatnim da je koreografija ‘Back to life’ koja je izvedena na našoj predstavi ‘Our African Story’, a koja je bila emotivan dvomjesečni proces za grupu u dobi od 9 do 12 godina, upravo inspirirana filmom o djevojčici iz Ugande koja je čvrsto vjerovala u svoje snove. 

Nekoliko dana nakon predstave naišla sam na priču o četrnaestogodišnjoj djevojčici Sumayi iz Ugande kojoj su potrebna financijska sredstva za daljnje školovanje, a koja u Bugembeu podučava ples. Uz ovu nevjerojatnu povezanost tematike, koreografije, Ugande i djevojčice koja se bori za svoje snove, bilo je nezamislivo ne reagirati!

Kažu da treba slušati srce, a ja osjećam da mala i velika Korak srca ovoga puta žele pomoći upravo Sumayi, stoga ćemo se okupiti u subotu na adresi Josipa Kozarca 15 Čakovec, od 14 do 17 sati. Svi su dobrodošli!

Smatraš li da su žene i muškarci ravnopravni što se tiče jednakih mogućnosti ili napredovanja u poslu?

– Ako se osvrnem na posao, ali i privatno moram priznati da se osobno do sada nisam susrela sa situacijom u kojoj bih se osjećala manje ravnopravnom ili na bilo koji način manje vrijednom od muškarca, dapače usudila bih se reći da odnosi među ženama zbog osobnog nezadovoljstva i ljubomore znaju biti puno veći problem.

Kod muškaraca cijenim i volim jednostavnost i iskrenost, a ženama se mora priznati njihova sposobnost da guraju bezbroj životnih ‘kolica’ u isto vrijeme. Ovime želim reći da razlike postoje i uvijek će postojati i to je sasvim u redu. Ono o čemu trebamo razmišljati jest kakva je generalna kvaliteta međuljudskih odnosa – da ljudi budu što otvoreniji, pristupačniji, da cijene različitost i da se svačiji ‘glas’ jednako uvažava jer svaki glas vrijedi.

Jesi li se do sada susretala s predrasudama bilo koje vrste?

– Predrasude? Od kuda da počnem? U životu sam trenirala suvremeni, jazz dance, hip hop, polazila satove baleta, plesala bosa s razderanim nogama i isto tako u visokoj peti dva sata bez prestanka.

Sve je zahtjevno na svoj način. Uostalom pogledajte showove poput ‘Tvoje lice zvuči poznato’. Jedna pjesma je balada, druga show. Profesionalac se mora znati prilagoditi. Ja sam odlučila biti takav plesač, a predrasude s kojima se susreću plesači u showbizu proizlaze uglavnom iz neznanja i amaterizma.

Imaš li svoj uzor u svijetu poznatih uspješnih žena, ili pak u privatnom životu, koja te inspirira i zašto?

– Imam ih mnogo i znam da sam upravo zbog njih danas takva kakva jesam. Spomenula bih ovom prilikom svoje prijateljice i kolegice koje me svojim uspjesima i ambicijama motiviraju svaki dan i na čiji sam uspjeh veoma ponosna. Osjećam da u životu imam iza sebe jedan pravi girl power house.

Kao nekog posebnog izdvojila bih svoju mamu Tatjanu kojoj je upravo na današnji dan rođendan! Za mene je primjer skromnosti, empatije i iskrenog veselja u malim stvarima. Sretna sam što nekog kome je jutarnji cvrkut ptica dovoljan razlog za dobar početak dana mogu zvati mama – završila je Virna Hošnjak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije