USPJEŠNI MEĐIMURCI

TOMISLAV HUBLIN – trener i predavač koji novim generacijama približava sport na najbolji način

Ako tko živi sport u svakom smislu te riječi, onda je to Čakovčanin Tomislav Hublin, nastavnik na Međimurskom veleučilištu na Odsjeku za Menadžment turizma i sporta te ujedno i dio ekipe koja brine o mladim međimurskim tenisačima među kojima je i Antonija Ružić

I sam iza sebe ima brojne ostvarene sportske uspjehe, a dok niže nova vrsna ostvarenja sa sportašima poput Antonije Ružić,  istodobno predano radi i na svome doktoratu. 

U sportu od malih nogu 

Ovakav odabir karijere ne čudi kada se uzme u obzir da je sport bio sastavni dio njegova života još od djetinjstva. 

– Te sam dane uglavnom provodio na teniskim, nogometnim i košarkaškim terenima. Tenis sam počeo trenirati sa šest godina u Teniskom klubu Franjo Punčec Čakovec koji je već tridesetak godina moj drugi dom. Za “Punčec” sam igrao u svim mlađim uzrasnim kategorijama, a kasnije i za seniorsku momčad u prvoj i drugoj hrvatskoj teniskoj ligi. Tijekom četvrtog razreda srednje škole pomagao sam trenerima kluba u trenerskom radu s djecom što je samo potvrdilo moju želju da i dalje ostanem u sportu i upišem Kineziološki fakultet u Zagrebu – započinje Tomislav svoju priču. 

Upisao je željeni fakultet u Zagrebu, gdje se i dalje bavio tenisom i poslom trenera, a kada su mu god studentske obaveze to dopuštale, sportom se bavio i u Čakovcu i Nedelišću. Nakon što je stekao diplomu magistra kineziologije, vratio se tamo gdje je i počela njegova ljubav prema tenisu – postao je voditelj teniskih programa u Teniskom klubu Franjo Punčec, čija ekipa trenera uz podršku direktora i predsjednika kluba ostvaruje izvrsne nacionalne i međunarodne rezultate te kontinuirano drži klub među najuspješnijim u državi. 

Preko upisa doktorata do posla predavača

Kako je želio steći još više znanja te se posvetiti kineziologiji i na jedan drugačiji način, Tomislav je upisao i doktorski studij kineziologije u Zagrebu te se počeo baviti stručnim i znanstvenim radom u području primijenjene kineziologije. Upravo mu je to omogućilo da 2010. godine postane vanjski suradnik na Međimurskom veleučilištu, a kasnije i predavač te potom i viši predavač. 

Kada je riječ o radu sa studentima, napose onima smjera Menadžment sporta, Tomislav nastoji osvijestiti važnost zdravog načina života u čemu upravo sport ima vrlo važnu ulogu, ali im približiti i njegovu teorijsku stranu. 

– Među našim studentima ima mnogo kategoriziranih sportaša, ali i onih koji se sportom bave u slobodno vrijeme, pa su samim time visokomotivirani za kineziološke kolegije. Zadatak nas nastavnika na kineziološkim kolegijima je da studente upoznamo sa sustavom sporta na nacionalnoj i međunarodnoj razini, trendovima u sportu i sportskoj rekreaciji, raznim djelatnostima u sportu, općim funkcioniranjem sportskog treninga, sportsko rekreacijskim aktivnostima u turizmu i drugim područjima sporta kako bi mogli svoja menadžerska znanja i sposobnosti u budućnosti primijeniti u području sporta – ističe profesor. 

Često slušaju i predavanja gosta predavača koji se bave sportom, sportskim turizmom ili sportskim menadžmentom, a kako ne bi sve ostalo na predavanjima, studenti su uključeni i u organizaciju raznih sportskih događanja i sportskih tribina. 

Rad s talentiranim mladim tenisačima 

Kada nije na Veleučilištu, Tomislav živi sport i izvan njega pa tako njegov dan započinje u šest sati ujutro teniskim treningom, a nerijetko tako i završava. Trenerski posao jednako mu je važan kao i onaj predavača, a kada uzme u obzir nedavne sportske rezultate, najponosniji je na rad s mladom i talentiranom Antonijom Ružić. 

– Naša je ekipa u posljednje dvije godine zajedničke suradnje ostvarila iznimne rezultate na nacionalnim i međunarodnim turnirima. U 2018. godini Antonija je osvojila nekoliko međunarodnih turnira u kategoriji do 16 godina, uključujući europski masters, te je proglašena najboljom tenisačicom Europe do 16 godina. Na nacionalnoj razini u samo dvije godine postala je državna prvakinja do 14, 16 i 18 godine te u seniorskoj konkurenciji – s ponosom ističe. 

Upravo je rad s ljudima poput nje, kao i svim drugim sportašima, kolegama nastavnicima, trenerima i studentima, kako sam kaže, ono najbolje što mu donosi njegov posao. Smatra se sretnikom koji ima priliku raditi ono što zaista voli, a motivaciju mu nije teško pronaći. 

– Bavljenje onim što volim daje mi najviše energije te drži motivaciju na dobroj razini. Dodatni motivatori mogu mi biti i uspjesi i neuspjesi, pozitivno okruženje, neki novi zanimljivi cilj, praktički bilo što – govori nam Tomislav. 

No, dakako, uspjeh ne dolazi preko noći, te se i sam nosio s brojnim izazovima. Ipak, smatra da je najveći izazov od svih ustrajno raditi na sebi, suočavati se s pokojom teškom situacijom i zadržati vjeru da će nakon toga doći nešto bolje. 

Upravo zato već radi i na novim planovima, a sudeći prema svim dosad ostvarenim rezultatima, sigurni smo da ni ovaj put uspjeh neće izostati.

– Jedan od sljedećih sportskih ciljeva je pokrenuti projekte koji će uključiti što više Međimuraca u bavljenje sportom tijekom čitave godine. Kada se pak uzme u obzir rad s mladim sportašima, cilj nam je i dalje omogućiti im cjelokupnu sportsku pripremu koja uključuje teniski trening, kondicijski trening, mentalni trening te što kvalitetniji oporavak – zaključuje Tomislav Hublin. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije