POUČNA I ZABAVNA

FOTO Pinkleci lansirali novu predstavu ‘Krpimirci’, održat će i drugu premijeru u CZK Čakovec

Glumci šalju čvrstu poruku najmlađima i njihovim roditeljima

Što se dogodi kada odjevni predmeti ožive, oglase se, prohodaju i zaplešu otkrit će članovi kazališne družine Pinklec u nedjelju, 3. ožujka u čakovečkom Centru za kulturu. Druga premijera predstave Krpimirci, nastale u koprodukciji s Gradskim kazalištem lutaka Rijeka, održat će se u 16 sati.

Uoči druge premijere razgovarali smo s umjetničkim ravnateljem KD Pinklec Romanom Bogdanom te kazališnim glumcima Brunom Kontrecom i Mariom Jakšićem, koji su ispričali nešto više o samoj predstavi, kao i poruci koju žele prenijeti najmlađima i njihovim roditeljima, što nas je i same uvjerilo da vrijedi izdvojiti 45 minuta pažnje!

Apstraktna predstava Krpimirci autorski je projekt Ksenije Zec i Saše Božića, a ostvaren je u suradnji s riječkim i čakovečkim glumcima Petrom Šarac i Alexom Đakovićem te Brunom Kontrecom i Mariom Jakšićem. Prva premijera u Rijeci održana je 16. veljače, dok su je čakovečki mališani prvi puta gledali protekle nedjelje, 24. veljače.

– Ova predstava je nešto drugačiji projekt od ostalih na kojima smo radili do sada, nudi nove krajolike dječjoj mašti, vrlo dobro je promišljena te njeguje jedan bitan dio družine Pinklec, a to je scenski pokret. Smatram da je potrebno izmijeniti energiju s glumcima drugih ansambala, što dovodi do nastajanja kvalitetne predstave, stoga u prosjeku radimo dvije koprodukcijske predstave godišnje – rekao je Romano.

Glumci šalju čvrstu poruku najmlađima i njihovim roditeljima

Predstava Krpimirci temeljena je na istraživačkom kazalištu za najmlađe koje kombinira tehniku animacije odjeće, klaunerije i mimske igre. Radi se o širenju polja lutkarstva u kojemu glumci animiraju različite objekte te ih na imaginativan i zabavan način prikazuju novim i drugačijim.

– S obzirom na to da predstava ne sadrži tekst, bitan dio predstave zauzima ples i mimska igra. Nastojimo prenijeti poruku da odjeća ima nešto više namjena te da se ne mora odbaciti, zaboraviti i uništiti, već može poslužiti kao sredstvo igre i stvaranja novih svjetova – rekao je Mario Jakšić.

Glumci na sceni poručuju i kako odjeća ne čini čovjeka te joj se može produžiti rok trajanja tako da joj se promijeni namjena, da se reciklira ili pak daruje. Također, podsjećaju da odjeća može imati sentimentalnu, praktičnu i kreativnu vrijednost.

– Do konačnog materijala za koncept predstave došli smo uz vođene improvizacije i igru te radionički tip osmišljavanja cijele predstave u suradnji s riječkim kazališnim glumcima s kojima smo kliknuli na prvu. Taj koautorski princip nastajanja predstave ovom projektu daje dodatnu vrijednost – ističe Bruno Kontrec.

Predstavu ‘Krpimirci’ u riječkom glumačkom postavu izvodit će Petra Šarac, Alex Đaković, Damir Orlić i David Petreković, dok čakovečku postavu uz Brunu i Maria čine Davor Dokleja i Karolina Horvat. Autorski tim predstave čine i Zdravka Ivandija Kirigin, zadužena za oblikovanje scenografije, objekata i kostima te autor glazbe Damir Šimunović.

Jedinstveno djelo nastalo sinergijom čakovečkih i riječkih kreativaca možete pogledati nadolazeće nedjelje, 3. ožujka u 16 sati, a za više informacija možete posjetiti službenu stranicu Kazališne družine Pinklec (https://kdpinklec.com/)  ili ih pronaći na Facebooku (https://www.facebook.com/kdpinklec/).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije