OBITELJ NA PRVOM MJESTU

OBITELJ Supružnici Saša i Jasna Rakić o odgoju: Ključ je u prilagodbi djetetu kao individui

'Najbolje smo upoznali jedan drugog tek kad smo postali roditelji jer smo tad shvatili neke različitosti u željenim metodama koje se naravno razlikuju kod svakog čovjeka'

Iako je veljača najkraći mjesec u godini rezerviran je za priče o ljubavi koja dolazi u različitim formama i oblicima. Jedan od važnijih tipova je ona iskrena i dugotrajna ljubav u osnovnoj društvenoj jedinici – obitelji. 

Odnosi unutar obitelji temeljni su za razvoj zdravog pojedinca, a s tim su dobro upoznati i bračni par Saša i Jasna Rakić iz Pribislavca, roditelji 10-godišnjeg Patrika i 7-godišnje Sare. Supružnici su ovom prigodom govorili o temeljima zdrave i uspješne veze, kao i metodama odgoja kojima se i sami koriste.  

Jasna je prvostupnica medicinsko-laboratorijske dijagnostike, dok je Saša prvostupnik sestrinstva, a oboje su djelatnici Županijske bolnice Čakovec, ustanove gdje su se upoznali prije dvanaest godina. Tijekom obrazovanja susreli su se s osnovama psihologije, što smatraju jednom od stavki koja utječe na brojne današnje odluke koje donose.

– Najbolje smo upoznali jedan drugog tek kad smo postali roditelji jer smo tad shvatili neke različitosti u željenim metodama koje se naravno razlikuju kod svakog čovjeka. Sreća je što smo naučili da se takve stvari rješavaju razgovorom i dogovorom, stoga nam je najbitnije da su naši mališani pošteni i da cijene osnovne životne vrijednosti, obitelj i dom, iskrenost, poštuju starije, ali i da znaju koliko i sami vrijede. Puno je malih koraka još između, ali to je ono što zajedno nastojimo učiti našu djecu – ispričali su.

Ljubav se u njihovom domu uči pokazivati i darivati u velikim količinama, a važnost pridaju međusobnim odnosima, kvalitetno provedenom zajedničkom vremenu, kao i dječjoj igri koja pridonosi razvoju djetetovih kognitivnih, emocionalnih, fizičkih i društvenih vještina.

Nerijetko izlaze u prirodu, šeću, igraju društvene igre te djecu uključuju u izvanškolske aktivnosti po njihovom izboru. Tako mali Patrik trenira rukomet te povremeno igra nogomet, dok Sara pohađa plesni studio i dio je glumačke družine. 

– Naravno učimo ih i tome da postoji i druga strana, da uz ruže ide i trnje, što je zapravo priprema za njihovo kasnije funkcioniranje u stvarnom svijetu, a pri tome se koristimo sustavom kazne i nagrade u suradnji s djetetom – rekla je Jasna. Djetetu se moraju postaviti određene granice, stoga Saša priznaje da on ima ulogu strogog roditelja, dok je Jasna popustljivija i često ‘ublaži’ situaciju.
 
– Strog sam jer stojim iza toga da moraju znati gdje je točno granica, no kad dođe vrijeme kad moram nešto zabraniti imam osjećaj da ja to sto puta gore proživljavam nego oni. Tad se prisjetim kako sam se u djetinjstvu osjećao ‘pod kaznom’, stoga ponekad napravimo i neki kompromis ili ih nagradimo ako se zaista pridržavaju dogovora – priča Saša.
Bračni par Rakić smatra da ne postoji striktan recept za odgoj kojeg se treba pridržavati, već je ključ u prilagođavanju djetetu kao individui, dok je u roditeljskom odnosu kao i bračnoj vezi bitan kompromis, razmatranje svih mogućnosti i metoda odgoja, a na kraju uvažavanje mišljenja i rješavanje problema razgovorom i dogovorom. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije